fbpx

Kuokinko suota yksin vai oivallutanko valmentaen?

maalis 27, 2024 | Blogi

Ratkaisukeskeisyys on tämän päivän termi, joka kuitenkin edelleen saatetaan ymmärtää väärin. Ajatellaan, että esihenkilönä pitää tietää ja osata kaikki.

Ratkaisuautomaatiksi ei yhdenkään esihenkilön tarvitse, tai pidä ryhtyä, vaan oivalluttaa myös tiimiläiset oppimaan, löytämään ratkaisuja ja vaihtamaan näkökulmaa. Positiivinen psykologia tukee ratkaisukeskeistä ajattelua kiinnittämällä huomion yksilöiden ja työyhteisöjen vahvuuksiin ja mahdollisuuksiin. Nimestään huolimatta positiivinen psykologia ei ole mitään nami namia ja höttöä, vaan työyhteisöissä voidaan myös kohdata epämiellyttäviä tunteita ja keskustella niistä aidosti rakentavalla tavalla. Kyse on myös omista rajoistamme ja niistä kiinni pitämisestä.

Ratkaisukeskeinen tapa toimia näkyy arvostavassa kohtaamisessa, jonka ytimessä on luottamus. Luottamus puolestaan pitää sisällään tekijöitä, joihin sekä esihenkilö, että tiimiläiset voivat yksin ja yhdessä vaikuttaa. Näitä luottamuksen palikoita voi purkaa osiin ja löytää juuri omaan tilanteeseen parhaiten osuvat osat. Luottamuksen syntyminen mahdollistaa paremman palautekulttuurin, joka taas puolestaan tutkimustenkin valossa sitouttaa ihmisiä ja kannustaa jopa itsensä ylittämiseen. Luottamuksen kulttuurissa sitoutunut ihminen on myönteisempi myös muutoksille ja valmiimpi osallistumaan yhteiseen kehittämiseen.

Arvostava esihenkilö ja ratkaisukeskeiset menetelmät – valmennuskokonaisuus pureutuu näihin osa-alueisiin vuorovaikutteisesti ja osallistujien tilanteet ja tarpeet huomioiden.

Maiju Tolvila

Seuraava kaikille esihenkilöille avoin, nelipäiväinen esihenkilövalmennus alkaa huhtikuun puolivälissä ja viimeinen kerta toteutuu toukokuussa.

Lue lisää https://luotain.net/kurssit/arvostava-esimies-ja-ratkaisukeskeiset-menetelmat-valmennus/  ja ilmoittaudu 8.4. mennessä!

Kirjoittaja: Maiju Tolvila
HTM, Ratkaisukeskeinen työnohjaaja STOry, Solution Focused Coach, RMP sertifioitu motivaatiovalmentaja, Firstbeat työhyvinvointivalmentaja, pedagoginen pätevyys.

Tutustu paremmin valmentaja Maiju Tolvilaan: https://luotain.net/person/annamaija-tolvila/

Toteutamme Arvostava esihenkilö ja ratkaisukeskeiset menetelmät -valmennuskokonaisuutta myös asiakaskohtaisesti räätälöidysti – pyydä tarjous:

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkisto