fbpx

Arvosta arkeasi – kriisiohjaajan mietteitä arjesta

tammi 16, 2024 | Blogi

Taas on aamu ja aika nousta ylös, aloittaa se tavallinen arki. Tavallinen arki, siihen kuuluu jokaisella meillä eri asioita. Lapsiperheessä lapset on herätettävä, mahdollisesti annettava aamupalaa ja sitten kiireesti vaatteet päälle ja hoitoon. Työikäiset toimivat oman arkisen aamukuvion mukaan lähtiessään töihin. Eläkkeellä oleva herää, kun huvittaa ja suunnittelee sitten päivän ohjelmansa.

Tavallinen arki tahtoo olla kiireinen, moni asia sujuu rutiinilla ja menee siis omalla painollaan eteenpäin. Voi olla, että mietit, miksi ei tapahdu mitään, miksi kaikki on aina samanlaista.

Arvosta kuitenkin sitä ihan tavallista, joskus tylsääkin arkeasi. Yhtäkkiä voi tapahtua jotain, mikä ei kuulukaan tavalliseen arkeesi. Vakava sairastuminen, onnettomuus tai läheisen menettäminen pysäyttää normaalin tavallisen arkesi. Silloin on löydettävä uusi näkökulma elämään ylipäänsä. Vakavan sairastumisen myötä saattaa joutua sairauslomalle pitkäksi aikaa, työkaverit jäävät töihin. Onnettomuudessa kohtaat uusia tunteita ja uusia tilanteita.  Joudut miettimään, miten tästä eteenpäin. Läheisen kuolema pysäyttää. Paljon järjestettävää ja järjestelyjen jälkeen tyhjyys, suunnan etsiminen.

Kuinka ihana siis onkaan tavallinen arki, jossa ei tapahdu mitään kummallista. Lapset hoitoon, itse töihin, normaalit kotiaskareet. Päivästä toiseen. Mutta ole onnellinen ja kiitollinen siitä, että ei tapahdu mitään, mikään ei järkytä päivääsi.

Teen työkseni myös henkistä ensiapua ja siinä kohtaan erilaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä kriiseineen. Istun viereen, kuuntelen, olen läsnä ja tuen uuteen päivään. Näiden kokemusten myötä oppii arvostamaan sitä tavallista arkea; saan nousta aamulla ylös, saan lähteä töihin, aina se ei välttämättä ole niin kivaa, mutta kuitenkin turvallista ja tuttua. Saan tulle kotiin ja tehdä päiväni normaalit rutiinit. Saan nauttia kodistani, läheisistäni, harrastuksistani – normaalista elämästä.

Kun arki järkkyy, silloin on hyvä hakea tukea toisesta ihmisestä. Aina se läheinen ihminen ei riitä, vaan voi tarvita ammattiauttajaa. Hän voi olla terveysaseman sairaanhoitaja, kirkon työntekijä ja joku vapaaehtoinen auttaja. Arjen järkkyessä voivat omat voimavarat olla niin lopussa, että silloin toivoo hyvän ystävän tai naapurin huolehtivan mahdollisesta avusta ja eteenpäin selviämisestä.

Luotaimen palveluihin kuuluu ammattiavun tarjoaminen työelämässä sattuvien kriisien varalta. Tämä tarkoittaa esimerkiksi defusingia, debriefingiä sekä kriisityönohjausta – menetelmiä, joita kannattaa käyttää tapahtuneen purkamiseen silloin, kun työyhteisössä tapahtuu odottamaton, vakava tilanne tai kriisi. Näin voidaan auttaa sitä, että tilanne ei jäisi vaivaamaan ja työntekijät selviäisivät tapahtuneesta mahdollisimman hyvin.

Pirjo Mänty

Onneksi suurin osa elämästä on kuitenkin sitä – tylsää, tavallista, ihanaa arkea. Nautitaan siitä tänään.

Kirjoittaja:
Pirjo Mänty, Luotain Consulting Oy
Työnohjaaja STOry
työyhteisösovittelija
Certified Business Coach
henkinen ensiapu
Defusing-ohjaaja

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkisto