fbpx

Viisaat valinnat

helmi 21, 2017 | Blogi

Ihmisen elämä on täynnä valintoja. Päivittäin useita, pieniä valintoja –elämän eri vaiheissa isoja, merkittäviä valintoja. Kaikki ne omalla tavallaan ja painoarvollaan ohjaavat elämäämme ja saattavat ”naulata” myös työelämän ja uramme.

Ne suuret valinnat liitämme useimmiten puolison/elämänkumppanin, koulutuksen ja työpaikan valintaan. Näiden valintojen onnistumista me sitten mittaamme ja arvioimme läpi elämän.

Valinnassa onnistumista auttavat riittävät perustiedot, hyvä valmistautuminen, hyvä itsetuntemus, kokemus, oikeanlainen motivaatio ja tietenkin luotettavat arviointimenetelmät.

Koulunsa päättänyt nuori on monien valintojen edessä. Onneksi Suomessa yhteiskunta on jo lähes sadan vuoden ajan tukenut ihmisten sijoittumista heille sopiviin ammatteihin ammatinvalinnanohjauksen avulla. Sopivan ammatin löytyminen on yhteiskunnallisesti tärkeä seikka erityisesti Suomessa, jossa opiskelu lähes poikkeuksetta on opiskelijalle ilmaista. Itselleen sopimattoman tai kiinnostamattoman alan opiskelun aloittaminen ja myöhemmin keskeyttäminen on kallista yhteiskunnalle ja opiskelijalle joskus jopa tuhoisaa.

Toinen tärkeä yhteiskunnallinen intressi syntyy siitä, että työstään kiinnostuneet ihmiset menestyvät paremmin tehtävissään ja sitoutuvat niihin paremmin. Jos yksilön edellytykset eivät sovi yhteen ammatissa tarvittavien ominaisuuksien kanssa, seuraa tehottomuutta ja tyytymättömyyttä, viihtymättömyyttä ja usein lopulta työsuhteen päättyminen.

Huolellinen valintaan panostaminen on yleensä aina kaiken vaivan arvoista. On arvioitu, että hyvä työntekijä on vähintään kaksi kertaa niin tuottava kuin huono työntekijä samassa tehtävässä. Mitä vaativammasta työstä on kyse, sitä suurempi ero on keskinkertaisen ja hyvän työntekijän välillä.

Taloudelliselta kannalta on siis erittäin tärkeää, että luotettavien henkilöarviointien avulla tehdään viisaita valintoja –eli onnistutaan löytämään juuri ne kaikkein parhaimmat kyseiseen tehtävään sopivat henkilöt.

Uuden henkilön palkkaaminen on aina organisaation kannalta investointi tulevaisuuteen, joka aiheuttaa alkuvaiheessa kustannuksia ja ajankäyttöä. Oleellista on muistaa, että onnistunut valinta on työnantajan ja työnhakijan yhteinen tavoite ja etu.

 

Pentti Syrjänen, KTT.

Kirjoittaja on Luotaimen hallituksen puheenjohtaja ja pitkän linjan henkilöstöjohtaja. Pentti on myös tehnyt väitöskirjansa henkilöarvioinnista.

 

 

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkisto