fbpx

Työnohjaus psykologien ammattitaidon ylläpitäjänä ja vahvistajana

maalis 15, 2023 | Blogi

Psykologin ammattiosaaminen pitää vahvasti sisällään ajatuksen osaamisen kartuttamisesta työnohjauksen kautta. Se ajatus iskostetaan psykologian opiskelijoihin jo aikaisessa vaiheessa. Usein aloittelevat, tai vain vähän sovellusalallaan toimineet psykologit lisäävät osaamistaan työnohjauksen kautta.   Työnohjauksessa ohjattava pääsee osaavan kollegan ja työnohjaajan kanssa pohtimaan asiakastapauksia, tai työhön liittyviä haastavia tilanteita, sekä koettuja ja havaittuja asioita.  

Työnohjaus tukee ammattitaitoa monin tavoin

Psykologi on lain suojaama ammattinimike. Tähän vaatimukseen myös liittyy, että psykologi saa jatkuvaa työnohjausta häntä kokeneemmalta psykologilta. Usein ajatellaan, että työnohjausta olisi hyvä saada noin kerran kuussa, tai puolessatoista. Työnohjausta voi psykologille tietyissä tapauksissa antaa muunkin ammattikunnan edustaja, jos asia johon työnohjausta kaivataan on paremmin muun ammattikunnan edustajan hyppysissä. Parhaassa tapauksessa työnohjauksesta hyötyy niin mestari kuin oppipoikakin. Usein keskustelut työnohjauksessa aktivoivat molempia miettimään tuttujakin asioita uudesta näkökulmasta.

Työnohjaus on tärkeä ammatillisen kehittymisen ja kasvun väline psykologin työssä

Psykologin ammattiin sisältyy hyvin olennaisena osana jatkokouluttautuminen. Usein psykologi lisää ammattitaitoaan sovellusalastaan riippuen jatkokoulutuksilla, jotka sopivat tähän alaan. Tästäkin syystä työnohjaus on usein hyvin hyödyllistä psykologin työssä. Tietyltä sovellusalalta jatkokoulutuksien ja kokemuksen myötä lisää ammattitaitoa kartuttaneen ihmisen opissa on hyvä pohtia omassa työssä vastaan tulevia tilanteita. Tällöin psykologian ammattilainen usein kohdistaa osaamistaan tiettyyn psykologian osa-alueeseen, tai psykologisen ajattelun viitekehykseen.

Psykologin työnohjaus keskittyy usein hankalien asiakastilanteiden, psykologisten tutkimusten, tai terapeuttisen työskentelyn käsittelyyn. Monesti asioita lähestytään asiakastapausten pohjalta. Näiden tapausten kautta avataan psykologin työskentelyä ja mietitään yhdessä ratkaisuja, tai haetaan uusia näkökulmia. Psykologien kohdalla, kuten kenen tahansa muunkin kohdalla, työnohjaus saattaa toki keskittyä myös psykologin työoloihin, ja niiden parantamiseen, tai työyhteisön työskentelyilmapiiriin, tai ongelmiin.

Työnohjaus on usein kuitenkin loppujen lopuksi kahden ihmisen, tai pienen ryhmän vuorovaikutusta, jossa syntyy uusia ideoita ja oivalluksia käsillä oleviin työelämän tilanteisiin.

Markku Laine

Teksti: Markku Laine

Kirjoittaja on psykologi, työnohjaaja, kognitiivinen psykoterapeutti YET, kouluttajapsykoterapeutti (koulutuksessa), työyhteisövalmentaja. Luotain Consulting Oy

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkisto