fbpx

Työn iloa vuodelle 2011

tammi 9, 2011 | Blogi

Millä sinä pidät yllä omaa työn iloasi?

”Kun työ on ilo, on elämä autuutta. Kun työ on velvollisuus, on elämä orjuutta” kertoi Aamulehdessä 9.1.2011  Jari Jokilampi, Pirkanmaan yrittäjien toimitusjohtaja oman mottonsa, joka oli lainattu Maksim Borkin ohjeesta.

Toisaalta samaisessa Aamulehden numerossa 9.1 haastateltiin Sisko Metsoa, joka työskentelee lähihoitajana Koukkuniemen vanhainkodissa. Hän kommentoi omia toiveitaan työn iloon liittyen: ”työntekijänä toivon, että työn tekemisen edellytykset olisivat hyvät, että saisin käyttää koko osaamistani ja kommunikaatio työpaikalla olisi mahdollisimman hyvää, suoraa ja avointa”

Mikä sinulle on tärkeää? Mikä ruokkii sinun työn iloasi?

Tavoitteeksi työn ilo

Mikäli ajattelet, että kyllä, minä haluan kokea iloa työstäni ja siihen voisi olla nyt hyvä havahtua…ja vieläpä asettaa se omaksi tavoitteeksini vuodelle 2011.

Yksi  hyvä menetelmä tähän on, tehdä itselleen ns. AARREKARTTA.

Ota esille paperia ja värikyniä. Kirjoita paperin yläosaan vuosi 2011. Lähde piirtämään ja/tai kirjoittamaan paperille minkälaista haluaisit, että elämäsi vuonna 2011 on työn näkökulmasta. Myönteinen tavoitteen asetanta on tärkeää, samoin preesens muoto sekä konkreettisuus.

Esimerkiksi:  Jos olet esimies ja yksi merkittävä työn iloa tuottava tekijä itsellesi on mielihyvää tuottavat ja sujuvat esimies-alais- ja työtoveruus suhteet. Mielessäsi saattaa olla, vaikka tietyn tyyppinen esimies-alaissuhde, joka on ollut sujumaton ja  sinulle vaikea. Saattaa olla,  että viime vuoden aikana, se on nakertanut omaa työnilon kokemustasi paljon.

Piirrä AARREKARTTAAN vaikka, oma kuvasi, väreillä, jotka kertovat sinulle  tasa-painosta, vakaudesta ja hyvästä olosta. Voit lisätä sanoina miltä sinusta tuntuu. Kirjoita tai piirrä  minkälaisen haluaisit suhteen alaiseesi/työtoveriisi olevan. Esimerkiksi, jos huomaat, että olet mielessäsi provosoitunut ko. vuorovaikutussuhteessa paljon. Todennäköisesti valitsisit sanoiksi: ”suhde ja/tai tunteet alaiseen/työtoveriin liittyen  ovat neutraalit”. Piirrä ja/tai kirjoita -kuvaa sinulle merkityksellisin tilanne. Minkälainen olisi tavoiteltava tila, vaikka oleellimman toiminnon sujuvuuden kannalta. Mikä on oleelisinta oman työnilosi näkökulmasta?

Toisaalta sinulla saattaa esimerkiksi olla tunne, että kaaos näyttelee liian suurta osaa työpöydälläsi. Voisit piirtää AARREKARTTAASI kuvan työpöydästä ja/tai vaikka kalenterista, jossa asiat ovat järjestyksessä, kaikella on aikansa ja paikkansa. Kuvaa tarkasti vaikka kalenteriviikko näkymää. Miltä se näyttää, kun sinulla on vahva hallinnan tunne ja tunne, että työasiat ovat järjestyksessä.

Piirrä ja/ kirjoita tarkasti. Käytä värejä, jos ne puhuttelevat sinua. Toiselle  punainen kuvastaa dynaamisuutta, vahvuutta ja jämäkkyyttä, esim. vihreä rauhaa ja tasapainoa ja hyvää sekä helppoa vuorovaikutusta, keltainen saattaa kuvastaa  iloisuutta ja innostusta, sininen ehkä tarkkuutta ja hyvin organisoitua työtä. Toiselle taas oman AARREKARTAN mittasuhteet ovat tärkeitä. Esim. kuinka suuri osa piirroksesta/kartasta on varattu eri työasiolle.  Tärkeintä on mikä puhuttelee sinua? Mikä on sinulle tärkeää ja merkityksellistä? Ja mikä merkityksellistyy sinulle juuri oikealla tavalla? Mikä sinulle on oleellista työnilon saavuttamiseksi?

Tehokasta on kirjata ihan numeerisiakin tavoitteita.

Onnea, menestystä ja työn iloa vuodelle 2011

Kokeile, saatat ällistyä kuinka hyvin AARREKARTTA toimii…kun siihen on käytetty aikaa ja vaivaa. …ja olet oikeasti pysähtynyt miettimään, Mikä on sinulle tärkeää? Ja mitä haluat saavuttaa?

Toivotan sinulle oikein hyvää Uutta Vuotta, tehdään tästä paras mahdollinen vuosi 2011. Työn iloa!

Pia Vilanen, ratkaisu- ja voimavarakeskeinen työnohjaaja, Luotain

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkisto