Miksi myötäelävää rakentavaa vuorovaikutusta?
Olen ollut työelämässä jo pitkään ja erilaisissa rooleissa: työntekijänä, esimiehenä, tiiminvetäjänä, mentorina. Olen valmentanut nuoria esimiehiä ja saanut oivallisen näköalapaikan työelämän moninaisiin tilanteisiin.
Työnohjauksen yhtenä keskeisenä tavoitteena näen yksilön ja työyhteisön toimijuuden vahvistamisen. Voimakas tahtotilani on vahvistaa ja ymmärtää ihmistä työelämän vaativissa tilanteissa ja auttaa häntä löytämään uusia näkökulmia omaan tilanteeseensa.
Avainasemassa ymmärrys ja läsnäoleva kuunteleminen
Kiinnostuin nvc-menetelmästä (non violence communication), koska se tarjoaa erinomaisen keinon ihmisten väliselle rakentavalle vuorovaikutukselle. Myötäelävä rakentava vuorovaikutus on rehellistä ja avointa itseilmaisua, jossa kuuntelemisella on tärkeä rooli. Se tarjoaa tulkintojen sijaan näkökulmia ja ymmärrystä ihmisten välille.
Esimiesten valmennuksissa ja työnohjauksissa olen huomannut, että vuorovaikutus (tai sen puute), erilaiset työyhteisön ihmistyypit sekä haastavat tilanteet nousevat usein teemoiksi. Vaikeiden tilanteiden ottaminen puheeksi ja varhainen puuttuminen tilanteisin ovat minulle omasta esimiestyöstä tuttuja. Avoimella keskustelulla olemme ohittaneet ohjattavieni kanssa monta karikkoa.
Myös työnohjaajana olen saanut positiivista palautetta aidosta kiinnostuksestani ja läsnäolevasta kuuntelemisesta. Minulle on tärkeää, että ohjattaville yksilöille syntyy kokemus siitä, että on tultu kuulluiksi ja ymmärretyiksi. Korostan työnohjauksessa herkkyyttä kuunnella ja ymmärtää ohjattavaa. Prosessimainen sovittelu tarjoaa hyvän ja kustannustehokkaan tavan haasteellisten tilanteiden purkamiseen.
Ohjaajana tämä on vahvistanut käsitystäni siitä, että puhumalla asiat paranevat.
Ohjattavia useilta toimialueilta
Työyhteisösovittelijaksi kouluttauduin siinä vaiheessa, kun havahduin työelämän erilaisiin haasteellisiin tilanteisiin. Kaipasin näiden tilanteiden ratkaisemiseen laajempaa osaamista.
Ohjattavani ovat tulleet useilta toimialueilta; mielenterveys- ja päihdepuolelta, lastensuojelusta, ikäihmisten hoivapalveluista ja vammaispalvelusta. Olen myös ohjannut kunnan valvontaviranomaisia ja päivähoidon työntekijöitä ja esimiehiä.
Ota rohkeasti yhteyttä, niin jutellaan tilanteestanne!
Katrina Kuusela
0 kommenttia