Elämme Suomessa mielenkiintoisia aikoja, rakennemuutos yhteiskunnassamme etenee ja organisaatiot uudistuvat. On odottava tunnelma. Luotain on mukana monen organisaation muutosprosessissa, liiketoimintaa sekä henkilöstön että johdon osaamista kehitetään laajalla rintamalla.
Muutoksessa eläminen on mielenkiitoista aikaa, on monenlaisia mielipiteitä ja keskustelu voi äityä ärhäkkääksikin. Viisautta, sydämen sivistystä ja ammatillisuutta tarvitaan. Vuorovaikutussuhteet voivat joskus olla mutkikkaita, viestintä haastavaa ja ylilyöntejäkin tapahtuu.
Yhteisten asioiden hoitamisen kannalta on kuitenkin tärkeää, että jokainen osaa nähdä kokonaisuuden pintaa syvemmältä. Kun toinen ehdottaa toimintamallia, jota itse ei oikopäätä kannata, pelkkä torppaaminen ja tuomitseminen ei riitä. Kriittisyyttä tarvitaan, mutta kaikkeen uuteen negatiivisesti suhtautumista ei.
Työnohjauksen tavoitteena on lisätä ammatillista kasvua ja mm. kykyä reflektoida omaa toimintaa. Se luo yhteistyöhenkeä, auttaa näkemään kokonaisuuden, yhteiset tavoitteet ja suunnan johon olemme matkalla, vaikka joskus myrskyääkin.
Toisinaan toivoisin lisää yhteistyön henkeä, vastuuntuntoa ja kykyä nähdä ja kuulla toisia ihmisiä ja uusia ehdotuksia pintaa syvemmältä -halua ymmärtää. Mitä puhuja yrittää ratkaista? Mikä on oma ehdotuksesi? En halua hyväksyä kulttuuria, joka sallii huutelun, jossa omista sanomisista ja teoista ei tarvitse kantaa vastuuta.
Työelämässä tarvitaan myös tunnetaitoja ja kykyä ymmärtää erilaisuutta. Johtajat ja esimiehetkin joutuvat usein sietämään monenlaisia tunteita ja tilanteita. Itsenikin on välillä vaikea kestää toisten tekemiä määrittelyjä tai kun yhteyttä ei tunnu löytyvän. Silti täytyy jaksaa toimia strategian mukaan, johtaa johdonmukaisesti ja provosoitumatta.
Työnohjaus auttaa tässäkin. Tunteet tyyntyvät, kun saa ymmärrystä, asiat jäsentyvät omassa päässä ja syntyy etäisyyttä nähdä kokonaisuus. Ja taas jaksat hoitaa tehtävääsi arvokkaalla ja arvollesi sopivalla tavalla arvojesi mukaan. Työnohjauksessa harjoitellaan reflektoimaan oma toimintaa, omia tekoja ja aikeita suhteessa omaan tehtävään, yhteisiin tavoitteisiin, kollegoihin ja asiakkaisiin. Työnohjaus on kestävä tapa kehittää itseään ja vahvistaa kykyään toimia ammatillisten motiivien ohjaamana, silloinkin kun on tiukka paikka.
Kun kehitämme sekä itseämme että organisaatioitamme pitkäjänteisesti, johdonmukaisesti ja suunnitelmallisesti, saavutamme pysyviä tuloksia ja toiminta muuttuu pintaa syvemmältä.
Pia Vilanen, Toimitusjohtaja, Johdon työnjaaja MasterCSLE®, Työnohjaaja STOry, Luotain Consulting Oy
PS. Työnohjaus&Coaching lehtemme taa ilmestyy, laitamme sen myös sivuillemme luettavaksi -käy kurkkaamassa.
0 kommenttia