Osaamisen johtamisen merkittävyys
Kolme tärkeää sanaa! Hyvin ajankohtaiset sanat, jotka toimintana tuovat kaikille osapuolille tarkoituksenmukaisuutta ja hyvinvointia. Osaamisen johtaminen on noussut merkittäväksi organisaatioiden menestystekijäksi. Sen korostuu strategisessa toiminnassa, jonka hallintaa odotetaan erityisesti hr-työntekijöiltä. Enää ei riitä, että rekrytoidaan osaavia ihmisiä organisaatioon. Nyt täytyy osata pitää huolta osaamisen kehittymisestä, laadusta ja jakautumisesta organisaation kaikilla tasoilla. Työnantajalle on tullut merkittävää vastuuta henkilöstönsä ammattitaidon ylläpitämisestä ja samalla organisaation menestymisestä. Työntekijätkään eivät enää voi tyytyä siihen, että kerran hankittu ammatillinen pätevyys kantaa koko työelämän. Enää ei riitä tietotaidon päivittäminen silloin tällöin, vaan jokainen on vastuussa myös ammattitaitonsa kehittymisestä. Elämme murroksen aikaa. Visiot ovat sekä lupaavia että haastavia.
Kuinka osaamisen johtamista tehdään, mitä siihen voidaan lukea ja miten se tukee strategian toteutumisesta? Osaamista on vaikea johtaa ensinnäkin siksi, että se on osin aineetonta, ns. hiljaista tietoa ja siten usein myös näkymätöntä. Osaaminen on myös kerroksellista. Olemme tähän asti ajatelleet, että osaaminen on lähinnä yksilön taitoa ja siihen myös koulutustahojen voimavarat ovat olleet suunnattuja. Osaaminen kuitenkin kytkeytyy tiukasti organisaation toimintarakenteisiin ja yhteistyöverkkoihin kaikilla tasoilla. Osaamista tulee katsoa ikään kuin sipulina, jossa ydin on yksilön osaaminen, ja seuraavat kerrokset yhteisön osaaminen, toimialan osaaminen ja organisaation osaaminen. Huippuosaaminen näkyy parhaiten yhteisötasolla, johon muut, yksilöt ja hallinnolliset rakenteet, tuovat panoksensa.
Osaamisen johtamisen keskeiset tasot ovat johtaminen, hallinta ja kehittäminen. Johtaminen on haasteellinen tehtävä ja onnistuu silloin, kun eritasojen väliset osaamiskäsitykset ja – pyrkimykset ovat yhdenmukaiset ja erilaista osaamista pystytään yhdistämään kokonaisuudeksi. Osaamisen hallinta tarkoittaa osaamistavoitteiden ja osaamisen kriittisten tekijöiden yhdistämistä henkilöstön osaamisessa. Osaamisen kehittäminen on konkreettisia tekoja ja toimia kuten eri kehittämismetodien käyttöä, koulutusta, valmennusta ja kehittämishankkeita sekä työn rikastuttamista. Osaamisen johtaminen on myös merkittävä työhyvinvoinnin rakentaja, niin yksiö- kuin yhteisötasolla. Tunne, että osaan ja osaamisellani on merkitystä, minua arvotetaan ja minun kehittymistäni tuetaan, ovat työhyvinvoinnin perustekijöitä.
Tuulia Paane-Tiainen, Työnohjaaja, työyhteisö- ja esimiesvalmentaja Filosofian tohtori, KM, Luotain Consulting Oy
Tule kuulemaan Tuulian ajatuksia ja nappaamaan vinkit osaamisen johtamisesta herkulliselle aamiaisbrunssille 15.11. klo 8.30 – 10.00 ja verkostoitumaan muiden osallistujien ja Luotaimen valmentajien kanssa. Ilmoittaudu viimeistään 8.11.2016 tämän sivun lomakkeella tai [email protected].
0 kommenttia
Trackbacks/Pingbacks-linkit