fbpx

Omien arvojen mukaan

tammi 8, 2015 | Blogi

Tasapanoa_smallJoskus epämääräinen ahdistus saattaa johtua siitä, että se mitä pidät tärkeänä, ei näy arjen valinnoissasi.

Pysähtyminen auttaa. Saatat havahtua ja löytää itsesi täyttämästä odotuksia, joita kuvittelet toisten ihmisten sinulta odottavan. Itselle tärkeiden asioiden kirkastaminen auttaa selkiyttämään sitä, minkälainen ihminen haluaa olla, minkälaisia valintoja haluaa tehdä ja mihin asioihin haluaa mm. käyttää aikaansa. Omien arvojen mukaan tehty työ on tekijälleen voimaannuttavaa ja merkityksellistä.

Teen paljon työtä myös sosiaali- ja terveysalalla henkilöstön ja johdon parissa. On huikeaa katsoa hoitajaa, joka aidosti kohtaa vanhuksen, arvostaa häntä ja näyttää nauttivan naurua kuplivasta hetkestä ihan yhtä paljon kun ikääntynyt hoidettavansa. Hetkessä on lämpöä ja arvostusta. Todennäköisesti hetki heijastaa työntekijän arvomaailmaa. Myös johdon työnohjaajana minulla on mahdollista nähdä arjen valintoja, jotka pohjautuvat tärkeinä pidettyihin arvoihin ja suinkaan aina raha ei ole se, mikä ratkaisee.

Arkityössäni keskustellaan paljon arvoista ja kuinka arvot näkyvät käytännön tekemisessä työpaikalla. Yrityksen arvot muodostavat suuntaviivat yhteiselle tekemiselle ja niihin tulee jokaisen sitoutua. Ja  näin usein onkin. Saan nähdä arjessani upeita hoitoalan työpaikkoja, joissa työntekijät sitoutuvat yhteisiin arvoihin ja hoitavat hoidettaviaan yhteisten arvojen mukaisesti, lämmöllä ja suurella sydämellä.

Näen työssäni toisinaan myös epäeettisyyttä. Ihmiset tekevät myös vääriä valintoja: käyttävät valtaa väärin, vetävät mattoa toistensa jalkojen alta, puhuvat pahaa selän takana ja suhtautuvat asiakkaittensa tarpeisiin välinpitämättömästi. Arvokeskustelu havahduttaa. Olen nähnyt, kuinka voimaannuttavaa tekijälleen on, kun arvot alkavat ohjata tekemisiä vahvemmin. Silloin uskaltaa astua saappaisiin pikkukenkien sijaan ja valita toisin, vaikka kuvittelisi muiden muuta odottavan. Silloin puhuu omalla äänellä, välittää ja uskaltaa tehdä myös vaikeita valintoja.

Elämä, jossa toteutamme omia arvojamme, on mielekästä ja merkityksellistä.

Työnohjaus on erinomainen keino kirkastaa arvojaan ja sitä kuinka voisi liikkua omia arvojaan kohti, voimaantua  ja kehittyä. Oppiminen tapahtuu tällöin ”syvältä” ja on kestävää.

Pohdiskele vaikka alla olevia arvoja. Mitkä niistä ovat sinulle tärkeitä?

Aitous, Rohkeus, Oikeudenmukaisuus, Ystävällisyys, Vapaus ja Riippumattomuus, Läheisyys, Vastuullisuus

 

Arvokasta työtä!

 

Pia Vilanen

Toimitusjohtaja, Johdon työnohjaaja Master CSLE® TyönohjaajaSTOry

Luotain Consulting Oy

 

 

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkisto