fbpx

Omavalvonnalla kilpailukykyä ja asiakasturvallisuutta

elo 9, 2016 | Blogi, Yleinen

Omavalvonta-valmennus

Sosiaalialan palveluntuottajan omavalvonta tukee asiakasturvallisuutta ja varmistaa toiminnan laadun. Näin tietenkin onkin, mikäli omavalvontasuunnitelma on tehty ja se kattaa kaikki palveluntuottajan tarjoamat palvelut. Puutteet omavalvontasuunnitelmassa tai sen puuttuminen kokonaan (!) aiheuttavat todellisen riskin yritystoiminnalle. Omavalvonnasta tulee merkittävä kilpailutekijä erityisesti vapaavalintalain toteutuessa. Sen avulla asiakkaalle on helppo osoittaa, miksi palvelu kannattaa ostaa juuri sinulta.

Omavalvonta perustuu lakiin, jossa tällä hetkellä on tapahtumassa merkittäviä muutoksia. Olemassa olevat kaksi lakia: Laki yksityisistä sosiaalipalveluista ja laki yksityisistä terveydenhuoltopalveluista ovat yhdistymässä ja syntyy uusi yhteinen sovellettava laki: Laki yksityisistä sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluista.

Uudistuksen tavoitteena on yksi yhtenäinen selkeä ja ajanmukainen lainsäädäntö, jossa lupahallinto ja viranomaisvalvonta toimivat tarkoituksenmukaisella tavalla. Vastuu valvonnasta siirtyy yhä voimallisemmin viranomaiselta palveluntuottajan omavalvontaan.

Valviran määräyksestä myös omavalvontalomakkeeseen tulee muutoksia, joten nyt viimeistään on aika ottaa omavalvontasuunnitelma uudelleen pöydälle tarkasteltavaksi.

Keskeisiä tarkasteltavia kysymyksiä ovat:

  • Kattaako omavalvontasuunnitelmani kaikki tarjoamani palvelut?
  • Onko suunnitelmani kaikilta osiltaan ajantasalla?
  • Mitä muutoksia omavalvontasuunnitelmaani tulee tehdä, jotta se vastaisi uusiin lakimuutoksiin?
  • Mitkä osat omavalvontalomakkeesta muuttuvat ja miten teen muutokset omaan omavalvontasuunnitelmaani?
  • Miten varmistan, että käytössäni ovat oikeat ja ajanmukaiset lomakkeet?
  • Miten voisin vielä paremmin kuvata yritykseni toimintatapoja sidosryhmilleni?

Omavalvontasuunnitelma on kokoelma erilaisia suunnitelmia, joiden ajantasalla pitämisen tulisi olla osa sosiaalipalvelujen tuottajan arkea. Omavalvonnan oikein toteutuessa, se on sosiaalialalla toimivan paras ja kustannustehokkain tapa palvella asiakasta, varmistaa toiminnan laatu, dokumentoida se viranomaiselle ja tietenkin tukea kannattavaa liiketoimintaa. Yhä useammin se on myös tuottavuutta parantava tekijä.marjo-ronka

Omavalvontasuunnitelman syyssiivous ei tämän ajankohtaisemmaksi voi tulla. Tule mukaan aamupäivään, jossa saat kaikki tarvitsemasi tiedot ja käytännön ohjeet ajantasaisen omavalvontasuunnitelman laatimiseksi yrityksessäsi. Parhaimman hyödyn valmennuksesta saat, kun tulet paikan päälle itse ja otat mukaan yrityksesi omavalvontavastaavan.

Lisätietoja 13.10. Tampereella pidettävästä valmennusaamupäivästä:
Sosiaalialan palveluntuottajan kilpailukyvyn säilyttäminen omavalvonnan lakimuutoksissa

 

Marjo Rönkä
Sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelujen asiantuntija

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkisto