fbpx

Motivaatio

maalis 14, 2018 | Blogi

Motivaatio, yksilölliset motiivit hyvinvoinnin lähteenä

”Tulevaisuuden työssä tuottavuus ja innostus kohtaavat.” Lainaus on Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan julkaisusta vuodelta 2014. Julkaisu käsittelee sisäistä motivaatiota, joka on yksi tärkeimmistä ellei tärkein tekijä tulevaisuuden työelämässä. Gagné & Deci (2005) kirjoittavat tulevassa työelämässä olevan voittajia ne yritykset, jotka onnistuvat valjastamaan työntekijöiden sisäisen motivaation tuottavaan työhön. Sisäisesti motivoitunut yksilö on innostunut työstä itsestään eikä pelkästään ulkoisista palkinnoista, joita työ hänelle tuottaa.

Ulkoa tulevat motivaattorit voivat toimia vain vähän aikaa. O’Reilly & Pfeffer (2000) mukaan palkankorotus on palkankorotus vain 30 päivän ajan, sen jälkeen se on vain sen hetkinen palkka. Useimmat haluavat tuntea tekevänsä jotain tärkeää, eikä kukaan halua tehdä merkityksetöntä tai omia arvoja loukkaavaa työtä. Työmotivaatiota tutkineen Frank Martelan mukaan sisäisesti motivoituneet ovat oma-aloitteisempia ja myös innokkaampia päivittämään osaamistaan. He ovat tuottavampia ja etenevät urallaan nopeammin. Sisäinen motivaatio ulottuu myös työn ulkopuolelle ja tuottaa hyvinvointia kokonaisvaltaisesti.

Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan julkaisu sai minut kiinnostumaan sisäisen motivaation ulottuvuuksia ja etsimään tekijöitä, joilla omaa sisäistä motivaatiotaan voi vahvistaa ja ennen muuta, miten voi tunnistaa omat motiivinsa. Tutkimusmatkallani löysin professori Steven Reissin motivaatiotutkimuksen.

Steven Reiss aloitti tiimeineen Ohio State yliopistossa vuonna 1995 laajan empiirisen tutkimuksen ihmisten motivaatiosta. Tutkimus kesti vuodesta 1995 vuoteen 1998 ja sen tarkoituksena oli selvittää, mitkä perustarpeet eli motiivit tekevät elämästämme mielekkään. Tutkimustyön tuloksena syntyi itsearviointi työkalu Reiss Motivation Profile (RMP)Ò. Päivi Mayor ja Marjo Risku (2015) kirjoittavat Reiss Motivaatioprofiilin mittaavan elämän 16 perustarpeen yksilöllistä intensiteettiä. Motivaatioprofiili muodostuu niiden vastausten perusteella, jotka ihminen itse antaa tavoitteita, tarkoituksia ja arvoja käsittelevään 128 väittämään.

RMP avasi minulle monta asiaa itsestäni ja omista motiiveistani menneisyydessä ja tässä päivässä. Kokonaisvaltaisena olentona aikuinen ihminen pystyy yleensä säätelemään omaan käyttäytymistään melko pitkälle eri tilanteissa. Kuitenkin vastoin omia motiivejaan, tarpeitaan käyttäytyminen voi uuvuttaa pitkän päälle.

Omien motivaatiotekijöitään voi ja kannattaa tutkia eri tavoin ja menetelmin, eri tulokulmista saa arvokasta tietoa itsestään. Melko yksinkertaisilla kysymyksillä pääsee alkuun. Itseltään voi kysyä: Mikä tuottaa minulle tyydytystä? Missä olen hyvä? Mitä ja millaisia asioita teen mielelläni? Milloin aika unohtuu?

Omia motivaatiotekijöitään voi myös tutkia yhdessä ammattilaisen kanssa esimerkiksi työnohjauksen ja coachingin avulla. Yhdessä reflektointi auttaa jäsentämään omia ajatuksia ja voi mahdollisesti tuottaa uuden suunnan elämälle, kun oppii ymmärtämään omia sisäisiä motiivejaan.

Annamaija Tolvila, ratkaisukeskeinen työnohjaajaSTOry ja valmentaja, RMP motivaatio valmentaja, HTM, Luotain Consulting Oy

 

 

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkisto