fbpx

Mentori liiketoiminnan kehittämisen tukena

kesä 12, 2023 | Blogi, Yleinen

Liiketoiminnan kehittämisen mentorointi on tarkoitettu yhtiön ylimmälle johdolle, johtoryhmälle, yhtiön toimitusjohtajalle tai/ja hallituksen puheenjohtajalle. Useasti mentoroinnista on erityisen paljon apua silloin, kun yhtiölle on tulossa suuria muutoksia tai yhtiön taloudellinen tilanne on kohtaamassa haasteita. Mentorointia voidaan käyttää myös jatkuvasti yhtiön toiminnan kehittämiseen ja ongelmien ratkaisujen löytämiseen.

Mentorointi on tiivistä yhdessä kehittämistä. Mentori auttaa kartoittamaan ja tunnistamaan liiketoiminnan kehittämistarpeet yrityksen tavoitteiden näkökulmasta. Mentori ja osallistujat keskustelevat ja tapaavat suunnitelman mukaan säännöllisesti.

Mikko ja Raisa mentorointi
Mentori Mikko Seppälä ja valmentaja Raisa Nissinen, Luotain Consulting Oy

Mentori ja osallistuvan organisaation edustajat tapaavat ja sopivat yhdessä mentoroinnin tavoitteet, aikataulutuksen ja sen, kuinka mentorointi käytännössä toteutetaan. Mentorointi tapahtuu merkittäviltä osin kasvokkain, mutta yhteistyötä tehdään myös etäyhteyksien välityksellä.

Mentoroinnin aikana käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia. Myös mentoroinnin yhteydessä esiin tulleet liikesalaisuudet sekä vastaavat arkaluontoiset asiat ovat luottamuksellista tietoa. Mentoroinnista tehdään mentorointisopimus, johon kootaan tavoitteet, aikataulut, osallistujat ja tapaamisten paikkatiedot. Myös salassapidosta on hyvä sopia erikseen mentorin ja mentoroitavien kesken.

Tapaukset, joissa olen ollut mukana liittyvät useimmiten yrityksen strategisiin talouspäätöksiin, investointeihin ja operatiivisiin talousasioihin. Oma osaamiseni perustuu pitkäaikaiseen liiketoiminnan talouden kokemukseen ja jatkuvaan opiskeluun. Nykypäivän liiketoimintaympäristö on hyvin nopeatempoista ja samalla myös hyvin muutosherkkää. Mukana ei pysy vanhoilla tiedoilla, vaan on opiskeltava koko ajan uutta.

Yrityksen johtaminen on loppujen lopuksi hyvin yksinäistä hommaa.  Toimitusjohtajalla on hyvä olla sparrauskaveri, jonka kanssa voi tuulettaa ajatuksiaan ja myös saada niihin hyviä vastauksia ja ideoita. Sparraajan näkökulmasta hienointa tunnetta luo se, kun on voinut aukaista ajatussolmuja yrityksen johdolle niin, että he ovat löytäneet parempia ratkaisuja ongelmiinsa.

Olen tehnyt sparrausta yli 20 vuotta, jo ollessani itse johtotehtävissä. Yrityksen johtotehtävistä minulla on kokemusta yli 40 vuotta. Aikoinaan havaitsin itse sen, kuinka tärkeää on saada keskustella samalla tasolla olevan henkilön kanssa yrityksen kehittämisestä ja ongelmista. Sparraamalla tuttujen johtohenkilöiden kanssa voi samalla antaa ja saada. Sparraus ja mentorointi antavat ratkaisuja myös muihin, kuin taloudellisiin ongelmiin. Minulla on kokemusta niin pienen, alkavan yrityksen auttamisesta, kuin suurempien kansainvälisten yritysten sparraamisesta ja hallitustyöskentelystä.

Tarvitseeko yrityksesi nostetta liiketoiminnan uudistumiseen tai esimerkiksi kansainvälistymiseen? Luotaimella on myös rahoitusosaamista. Erilaisten kehittämisavustusten avulla voimme tukea yrityksesi kokonaisvaltaista kehittymistä sekä luoda parempia edellytyksiä liiketoiminnalle. Mielellämme olemme apunanne, ollaan yhteyksissä!

Mikko Seppälä

Teksti: Mikko Seppälä, KTK, MBA, HHJ, talousjohtaminen, liiketoiminta kouluttaja, Mentor, Luotain Consulting Oy

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkisto