fbpx

Luo hyvä vuosi

tammi 10, 2014 | Blogi

Uusi vuosi on perinteisesti lupausten aikaa, eikä ihme, onhan vuoden vaihtuminen selkeä ajanjakson muutoksen merkki ja uusi mahdollisuus. Uutta vuotta voi katsoa myös tavoitteiden Kohti hyvää tulevaisuuttaja unelmien näkökulmasta – mitä toivon elämääni tänä vuonna?

Aarrekartta on menetelmä, jolla voi hahmottaa hyvää toivottua tulevaisuutta. Aarrekarttaa voi kerätä mieluisista kuvista tai hahmotella piirtäen ja kirjoittaen. Varaa itsellesi aikaa muutama tunti, varmista että tänä aikana voit olla hyvässä vireessä ja työskennellä keskeytyksettä. Ajan ottaminen voi tuntua haastavalta, mutta se kannattaa. Ota itsellesi myös riittävästi tyhjää paperia sekä värikkäitä kyniä.

Aarrekartassa ideana on lähteä rohkeasti hyvästä tulevaisuudenkuvasta. Miltä elämä näyttää, kun se on sellaista kuin toivoisit? Voit piirtää itsesi jossakin tilanteessa, jossa haluat tänä vuonna olla. Ketä tässä tilanteessa on mukana, mitä olet tekemässä, millainen tunnetila siinä on? Voit hahmotella paperille myös erilaisia asioita, jota haluat elämääsi sisältyvän tänä vuonna: mitä toiveita ja tavoitteita sinulla on työn suhteen, entä vapaa-ajan? Millaisia harrastuksia ja lataavia voimanantajia tahdot varata itsellesi vuoden varrelle? Millaisia suhteita asioilla on; tärkeät asiat voivat viedä paperilla suuremman tilan kuin vähemmän tärkeät.

Joskus hyvän tulevaisuudenkuvan hahmottaminen on vaikeaa, etenkin jos mieli on stressaantunut. Anna itsellesi silloin lupa luonnosteluun, voit piirtää ja kirjoittaa erilaisia asioita, joita nyt tulee mieleen. Asiat tarvitsevat aikaa kiteytyäkseen. Tärkeintä on luottaa intuitioon ja antaa paperille tulla asioita sensuroimatta niitä liiaksi. Aarrekarttasi on sinun pohdintaasi ja toivettasi tulevaisuudesta, eikä sinun tarvitse näyttää sitä kenellekään. Halutessasi voit myös jakaa ajatuksia siitä läheistesi tai työkavereidesi kanssa.

Aarrekartan luoman tulevaisuudenkuvan on mahdollista alkaa toteutua parhaiten silloin, kun voit aina välillä palata sen luomaan tunteeseen ja mielikuvaan – näin alat vähitellen tehdä valintoja, jotka vievät kohti hyvää tulevaisuutta. Mikä olisi sellainen säilytys- tai esilläolopaikka, jossa aarrekartta voisi muistuttaa sinua hyvästä tulevaisuudenkuvastasi silloin tällöin? Jotkut käyttävät myös kännykän sovelluksia ja tuovat oman aarrekarttansa kännykän taustakuvaksi.

Työskentelyn lopuksi suo muutama ajatus sille, miten hyvä tulevaisuudenkuva toteutuu arjessasi pienessä muodossa jo tänään? On helpottavaa ja ilahduttavaa huomata, miten moni asia on jo hyvällä alulla.

Vinkki: Työpaikallakin voi tehdä hyvän vuoden luonnostelua esimerkiksi pohtimalla yhdessä,  millainen olisi hyvä tilannekuva meistä työskentelemässä vuonna 2014? Mitä kuvassa tapahtuu? Miten siinä kommunikoidaan? Mikä on tärkeää?

Pia Vilanen, Luotain Consulting Oy:n toimitusjohtaja, ratkaisukeskeinen työnohjaaja STOry ja johdon työnohjaaja Master CSLE, mindfulness -ohjaaja

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkisto