Perinteinen suoritusta arvioiva kehityskeskustelu näyttää tulleen tiensä päähän ja on ilmeistä, että uudistumista asiassa tarvitaan. Arviointi ja suoritusten pisteyttäminen saa ihmisen lukkoon ja ihminen asettuu puolustuskannalle. Tämä johtaa siihen, että ihminen ei ole enää vastaanottavainen. Tähän tarvitaan kannustavaa, innostavaa, tulevaisuuteen suuntaavaa keskustelua – uutta vaihtoehtoa kehityskeskustelulle.
Luotaimen Vaihtoehto kehityskeskustelulle –valmennuksen taustalla on tieto työn imun keskeisestä merkityksestä sekä työntekijän että yrityksen kukoistamiselle. Työn imu parantaa yrityksen tuottavuutta – tämä on havaittu vakuuttavasti useissa tutkimuksissa. Esimerkiksi Jari Hakasen ym. työn imua koskevissa tuloksissa. Samoin Ossi Auran ja Marko Kestin tutkimusten tulokset osoittavat työhyvinvoinnin suoraan lisäävän tuottavuutta.
Oiva keino on kahdenkeskinen keskustelu kunkin työntekijän kanssa siitä, miten työ sujuu, onko ilmennyt muutoksen aiheita työssä tai työnkuvassa, mikä auttaisi juuri häntä olemaan innostunut työstäsi. Pelkkä henkilökohtaisen huomion saaminen ja kuulluksi tuleminen jo riittävät luomaan työntekijälle tunteen, että itsellä ja omalla työpanoksella on merkitystä. Samalla viesti kulkee kahteen suuntaan: kaikki työntekijöiden ehdottamat kehitysideat ovat yritykselle kullanarvoisia. Valmentava, kannustava keskustelu, joka tähtää työntekijän tukemiseen työssään ja siten työn imun lisäämiseen, kannattaa.
Tutkimustiedon perusteella voisi luulla, että työnantajat kilvan ryhtyvät parantamaan työhyvinvointia ja kehittämään työn imua yrityksissään. Miksi näin ei aina ole? Voisiko osasyynä olla epätietoisuus, miten tämän voisi tehdä?
Hyvä paikka aloittaa voisi olla kehityskeskustelukäytännön uudistaminen innostavammaksi ja motivoivammaksi.
Päivittäinen jutustelu ei korvaa kahdenkeskistä, varta vasten kehityskeskustelutarkoitukseen suunniteltua dialogia. Toisaalta keskustella pitää useammin kuin vain kerran vuodessa. Luotaimen Vaihtoehto kehityskeskustelulle -valmennuksessa keskitytään kehityskeskustelun käytännön toteutukseen ja osallistuja saa valmennuksesta mukaansa lomakemallin, jonka avulla uusi kehityskeskustelukäytäntö on helppo ottaa työpaikalla käyttöön.
Seuraava Vaihtoehto kehityskeskustelulle -valmennus järjestetään 5.10. Tampereella.
0 kommenttia