fbpx

Läsnäolevaa joulua

joulu 19, 2013 | Blogi

Läsnäolevaa jouluaJoulun juhlien ollessa ovella voi jo hetkeksi kääntää katseet oman elämän tärkeisiin ihmisiin ja asioihin. Olenko läsnä silloin kun olen paikalla? Mitä on olla aidosti läsnä kotona ja töissä?

On inhimillistä, että arjen pyörteissä mieli jää joskus askartelemaan aiempiin tilanteisiin ja saatamme ehkä joskus huomata, että emme ole läsnä, vaikka olemme fyysisesti paikalla. Joskus kokonainen ilta tai viikonloppu voi kulua työasioita miettiessä, vaikka kotona perheenjäsenet toivovat saavansa huomiota. Samoin töissä turhaa mielipahaa aiheutuu, jos työkaveri tai pomo on jatkuvasti toisissa ajatuksissa, eikä pysähdy kuuntelemaan mitä edessä seisovalla ihmisellä on asiaa. Joskus kuuntelemme vain ensimmäiset sanat ja kiireinen mielemme yrittää arvata loput – tuloksena on helposti väärinymmärryksiä.

Läsnäolo on arvokasta

Jos haluat antaa ystävälle, työkaverille tai perheenjäsenelle arvokkaan lahjan, anna läsnäolosi. Se tarkoittaa, että pysähdyt tilanteeseen ja valitset viettää ja jakaa sitä hänen kanssaan. Läsnäolo tässä hetkessä on tietoinen valinta – arvostan tätä hetkeä ja tätä henkilöä ja siksi käännän huomioni häneen ja päästän irti muista ajatuksista hetkeksi. Mitä hän sanoo minulle? Mitä hän toivoo ja tarvitsee? Mitä hänelle kuuluu? Voinko olla tässä hetkessä läsnä hänelle ilman, että arvostelen tai yritän muuttaa itseäni tai häntä? Osaammeko vain olla ja viettää aikaa yhdessä? Tällaisesta kohtaamisesta välittyy se, että toinen on tärkeä ja arvokas sellaisena kuin hän on. Suhteenne vahvistuu ja hetkestä jää lämmin olo sydämeen.

Armoa ja sinisiä hetkiä

Jos joulua edeltää kiireinen jakso, kannattaa olla itselle armollinen; mieli on kierroksilla ja rauhoittuminen hetkeen voi olla aluksi vaikeaakin. Silloin kannattaa ottaa aistit avuksi: sulkea silmät hetkeksi, hengittää, tunnustella kehoa aistien kautta – mitä kuulen ja tunnen kehossani nyt? Miltä tuoksuu joulunaika? Mitä minulle itselleni kuuluu? Mitä tarvitsen, että voin rauhoittua ja olla levollinen?

Entä voisitko ajatella tekeväsi joulunalusaskareita läsnäolevasti, kiinnittäen huomiosi siihen mitä teet? Ostavasi lahjoja ei pakosta vaan lämpimin ja hyvää toivovin ajatuksin toiselle? Rauhallinen kävely ulkona auttaa varmasti. Jos voit, lähde liikkeelle, kun ilta alkaa laskeutua sinisyyden kautta joulunajan pimeydeksi. Katsele maiseman muutosta ja jouluvaloja puissa ja ikkunoissa. Rauha tulee, kun hidastat askeleitasi ja annat joulun ehtiä mukaan.

Ihanaa ja läsnäolevaa joulunalusaikaa ja joulua kaikille asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneillemme!

 

Pia Vilanen, Luotain Consulting Oy, toimitusjohtaja, ratkaisukeskeinen työnohjaaja ja johdon työnohjaaja, mindfulness -ohjaaja

 

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkisto