Lähiesimiehen askeleita hyvinvoivaan työyhteisöön:
Kuuntele, kuule, ole läsnä ja tartu hetkeen
Omassa esimiehen roolissa työpaikallani olen nähnyt, kuinka tärkeää on, että esimies on läsnä työyhteisön arjessa. On tärkeää, että kuuntelen, mitä puhutaan, mistä puhutaan ja miten puhutaan. Mutta se, että kuuntelen, ei vielä riitä, vaan täytyy myös kuulla, mitä työyhteisössä puhutaan. Kun kuuntelen, voivat ajatukseni olla ihan muualla kuin siinä tilanteessa, jossa olen. Kun kuulen, olen läsnä. Henkilöstön tulee tuntea ja huomata esimiehen läsnäolo. Se rakentaa esimiehen ja työntekijöiden välistä luottamusta. Se on tapa ilmentää, että oikeasti välitän. Henkilökunnalle täytyy kuitenkin antaa työrauha ja luottaa, että he hoitavat työnsä sovitusti. Läsnäoloni madaltaa kynnystä kysyä minulta asioita, tulla luokseni, kun jokin asia painaa mieltä ja myös luottamuksellisesti hakea apuani vaikeissa tilanteissa.
Yhteys toiseen ihmiseen syntyy läsnäolosta
Tartu siis hetkeen. Kun työntekijäsi on työhuoneesi ovella, silloin hänen asiansa on hänelle tärkeää. Silloin hän tarvitsee läsnä olevan esimiehen. Kiire rajoittaa monen esimiehen läsnäoloa työyhteisön arjessa. Jos löydät itsesi hokemasta, että et ehdi, niin silloin kannattaa miettiä, onko se oikeasti totta. Onko kaikki muu todella tärkeämpää kuin läsnäolo työntekijän työpäivässä? Voisiko kuitenkin ajatella, että työntekijät työyhteisössä ovat tärkeimpiä? Johtaminen kun on palveluammatti. Palvelu on luottamuksen rakentamista. Luottamus rakentuu aidossa välittämisen ilmapiirissä. Vain läsnäololla saat yhteyden ihmisiin, joiden kanssa teet töitä.
Vaikeisiin tilanteisiin puuttuminen on toisen tontille astumista
Aina elämä ei kohtele meitä sillä tavalla kuin haluaisimme. Elämässä voi tulla yllättäviä tilanteita, jotka heijastuvat työelämään. Nähdessään ja kuullessaan tilanteita, joihin pitää puuttua, esimiehellä on oltava uskallusta niin tehdä. Näitä tilanteita voivat olla muun muassa henkilöstön väliset ristiriidat.
Ihan käytännön tasolla, henkilöstön välisissä ristiriidoissa otan molemmat osapuolet selvittämään tilannetta, joka aiheuttaa kitkaa työyhteisössä. Usein olen ollut tilanteissa, jossa joku henkilökunnasta tulee kertomaan, mitä on tapahtunut, mutta samaan hengenvetoon sanoo, että älä kerro, että kerroin. Silloin asian esille ottaminen vaikeutuu. Tilanne on kuitenkin helpompi ratkaista, kun otamme kaikki osapuolet paikalle selvittämään tilannetta. Se karsii pois turhan juoruilun ja auttaa asian selvittämisessä.
Mainitsemani tilanne saattaa syntyä helpostikin, kun työntekijä huonona päivänä sanoo pahasti toiselle ja toinenkin on herkällä mielellä jostain. Näin on katastrofi valmis ja ellei asiaa puhuta selväksi, siitä voi paisua iso vyyhti työyhteisöön. Tässä tilanteessa yleensä olen ottanut henkilöt huoneeseeni, istun paikalla puolueettomana ja edellytän heidän keskustelevan asian selväksi, ennen kuin siirrymme jatkamaan työpäivää. Näin olemme päässeet ratkaisuun, joka ei jää kaivelemaan.
Välittämistä ja läsnäoloa vaikeisiin hetkiin
Esimiehen tehtävä on välittää ja olla läsnä silloinkin, kun se on esimiehelle itselleenkin vaikeaa. Vaikeimpia ovat tilanteet, joissaolen joutunut puuttumaan toisen ihmisen elämään. Tällaisia voivat olla esimerkiksi alkoholin tai lääkkeiden väärinkäyttö, sääntöjen noudattamattomuus tai jokin sairaus, jota työntekijä ei itse tunnista (esim. uupumus), silloin esimieheltä vaaditaan rohkeutta puuttua. Nämä tilanteet vaativat esimieheltä paljon enemmän, ja jokainen tilanne on erilainen ja vaatii esimieheltä erilaisia taitoja, tärkeimpinä niistä: välittää ja olla läsnä.
Käytännössä ensimmäinen reaktioni on yleensä ahdistus, voinko astua toisen tontille, koska kyseessä on henkilön yksityisasia? Asia kuitenkin vaikuttaa työyhteisössä työhön, muihin työntekijöihin ja potilaisiin/asiakkaisiin, joten minun täytyi ottaa asia esille ja löytää keinot tukea työntekijää. Siitä huolimatta, että henkilökohtaisesti ajattelen asian puheeksi ottaminen olevan vaikeaa. Puheeksi ottaminen on vaikeaa erityisesti silloin, kun esim. alkoholisti tai uupunut ei tunnista ja tunnusta sairauttaan. Siinä istun ihmisen kanssa, joka kertoo, että hänellä on kaikki hyvin. Kuitenkin tiedän, että asialle on tehtävä jotain. Istun siis sitkeästi paikallani ja yritän tehdä selkoa asiasta. Vaikka sisälläni voin tuntea epätoivoa, silti istun, välitän ja ohjaan hoitoon tiukasti, mutta varmasti. Poden huonoa omaatuntoa puuttumisestani näin ratkaisevasti toisen ihmisen yksityiselämään. Usein jälkikäteen jään miettimään teinkö oikein, vaikka järki sanoo, että ammatillisesti tein niin kuin tilanne vaatii. Saatuani vähän välimatkaa asiaan muistan kiittää itseäni rohkeudestani ottaa asia esiin.
Läsnäolo on tietoinen valinta
Valitsemalla tietoisesti läsnäolon esimiestyöni perusperiaatteeksi, vaikka se ei helppoa aina olekaan, rakennan hyvinvoivaa työyhteisöä. Puuttumista vaativissa tilanteissa esimies on paljon vartijana. Työntekijän tulevaisuus ja selviytyminen riippuvat hänen halustaan ja voimavaroistaan selviytyä. Todellinen palkinto tuosta puuttumisesta on, että tarttumalla haastavaan tilanteeseen ihminen, joka tarvitsi apua, sai mahdollisuuden siihen. Sitä tarkoittaa esimiehen läsnäolo ja välittäminen.
Pirjo Mänty
Työnohjaaja, Luotain Consulting Oy
Sairaanhoitaja, osastonhoitaja
Pirjo Mänty on Luotain Consulting Oy:n työnohjaaja, hänen erityisosaamistaan ovat vankka tulokselliseen työhyvinvointiin perustuva esimiestyö, defusing (eli raskaiden ja vaikeiden tilanteiden purkaminen ja asiakkaan auttaminen selviämään eteenpäin) ja henkinen kriisiapu.
0 kommenttia