Talouselämä 17/2019 julkaistu artikkeli, jossa haastateltu Luotaimen toimitusjohtajaa Pia Vilasta. Artikkelissa toimittaja Henna Lusa kirjoittaa työnilosta.
Sillä miten sanoitat työtäsi, on suora yhteys työilmapiiriin.
Työn iloa kokevia ihmisiä on helpompi johtaa.
Tammikuun lopussa erikoiskosmetologi ja estenomi Lauri Salmi lepäsi, joogasi ja seikkaili Balilla. 34-vuotias Salmi lähtee loma-aikoina kauas Suomesta, jotta hän pääsee irtautumaan työstään täysin. Lomien ulkopuolella hän omistautuu työlleen kahden kauneushoitoalan yrittäjänä sekä kauneushoitoalan ammattilaisten kouluttajana.
Salmi äänestettiin 31 000 äänellä 459 ehdokkaan joukosta Suomen iloisimmaksi yrittäjäksi vuonna 2018 eläkevakuutuyhtiö Ilmarisen järjestämässä kilpailussa.
”Olen ollut alalla 15 vuotta ja viimeiset 8 vuotta toiminut hahmona, joka kouluttaa ja tapaa ihmisiä. Tykkään paljon siitä mitä teen. Se tuo energiaa, positiivisuutta ja iloa, jota koetan tuoda muillekin. Ehkä siksi voitin palkinnonkin”, hän arvelee.
Salmi kuvaa työtään vaihtelevaksi. Kaksi päivää viikossa hän tekee itse kauneushoitoja Ullanlinnan tai Munkkiniemen hoitoloissa. Muulloin hän joko tekee paperitöitä tai käy kouluttamassa ammattilaisia ympäri Suomen. Omaa ammattitaitoaan hän kehittää kouluttautumalla, usein ulkomailla.
”Työ ilo tarkoittaa minulle, että saan siitä jonkinlaisia kicksejä. Koen ilon hetkiä, kun pystyn auttamaan asiakasta tai ratkaisemaan jonkun ongelman. Jos esimerkiksi asiakkaalla on on iho-ongelmia, yhdessä ratkaisun oivaltaminen tuo iloa ja mielihyvää.”
Salmi ei ole naama kuin hangon keksillä 24 tuntia vuorokaudessa. Vapaa-ajallaan hän voi purkaa lähimmille huonotuulisuuttaan. ”Asiakkaille en ole koskaan halunnut huonoja päiviä näyttää.”
Työyhteisöjen- ja johdon valmentaja Pia Vilasen mielestä ilo helpottaa ja tehostaa työntekoa. Kun työssään kokee iloa, tulkitsee ihmisten sanomisia ja työpaikan tapahtumia valoisasti. Tällaisia ihmisiä on helpompi johtaa ja yhteistyö on sujuvaa.
”Ulkopuolinen aistii ilmapiirin. Totta kai asiakas haluaa palata niiden palvelujen piiriin, joissa hän kokee myönteisiä tunteita. Mikään ei ole viehättävämpää kuin asiastaan innostunut ihminen”, Vilanen sanoo.
”Vaikka kuinka tuntisi myönteisiä tunteita työssään, jokaisen meistä tulisi muistaa huolehtia palautumisesta, sillä voimavarojen väheneminen nakertaa työn iloa.”
Kun ihminen saa käyttää omia vahvuuksiaan ja toimia työssä omien arvojensa mukaan, syntyy myönteinen spiraali, joka ruokkii itseään.
”Kun harjaannuttaa itsensä näkemään asioita, jotka ovat hyvin ja mahdollisia, niitä näkee koko ajan enemmän. Uskaltaa rohkeammin yrittää huomatessaan, että rajoittavat ajatukset eivät aina ole tosia”.
Vilaselle itselle iloa tuo työn merkityksellisyys ja hyvät vuorovaikutussuhteet. Vaikka jokaisessa työssä on tehtäviä, jotka eivät tunnu mielekkäiltä, turhautumista on helpompi sietää, kun kokee työn tärkeäksi. ”Negatiivisesti ajattelevan näkökulma usein kapenee, ja hän tarttuu helposti lillukan varsiin.”
Vilanen kehottaa olemaan tarkkana siinä, millaista tarinaa omasta työstään kertoo sekä itselleen että toisille, millaisia sanoja käyttää työstä, kollegoista ja asiakkaista.
”Pahan puhuminen nakertaa luottamusta ihmisten välillä. Vaikka puhuisi vain selän takana pahaa, aistii toinen, että jokin vuorovaikutuksessa ei täsmää. Negatiivinen ilmapiiri syö voimavaroja ja työnteho laskee. Hyvään työilmapiiriin kannattaa syystä panostaa.”
Lauri Salmi haluaa palvella jatkossakin asiakkaita hymyillen ja hyvällä energialla. Hän uskoo, että iloisen ja innostuneen asiakaspalvelijan luokse halutaan tulla.
Aina ei tarvitse olla hilirimpsis-energiapakkaus, mutta työssä on työrooli ja työminä. Uskon, ettei ihminen ole oikealla alalla, jos huonotuulisuus ei mene työpäivän aikana ohi. Silloin on katsottava peiliin.”
Salmen huono aamu muuttuu yleensä kivaksi jo aamupäivän aikana, kun ovesta astuu sisään uusia ihmisiä uusine ajatuksineen elämästä. Hän huomaa, etteivät omat murheet ole niin vakavia.
0 kommenttia