fbpx

Hyvinvointia työssä

tammi 29, 2019 | Blogi

Ota hetki aikaa ja pysähdy miettimään miten minä voin tällä hetkellä. Olenko tyytyväinen siihen, miten asiat ovat vai onko jotain mitä voisin lähteä kehittämään, hienosäätämään? Käsi sydämellä, eiköhän meillä kaikilla ole;)

Kun puhumme työssä jaksamisesta, niin monesti lähdemme miettimään, miten työantaja tukee henkilöstön jaksamista, millaista johtamista yrityksessä esiintyy, onko työyhteisö avoin, kannustava ja tukea antava. Edellä esitetyt tekijät ovat ehdottomasti vaikuttamassa meidän jokaisen hyvinvointiimme työssämme. Erittäin merkittävä ja olennainen tekijä ns. hyvinvoinnin yhtälössä on kuitenkin myös minä itse. Ja hyvä niin! Eikö olekin aivan loistava juttu se, että voit itse oikeasti vaikuttaa omalta osaltasi siihen, miten voit niin työssä kuin vapaa-aikanasi. Tämä tarjoaa meille jokaiselle mahdollisuuden ja ennen kaikkea työkaluja oman itsemme kanssa työskentelyyn. Tekoja, joilla tuemme omaa hyvinvointiamme. Suuntaviivoja mihin voin itse vaikuttaa ja sekä myös selvennystä siihen mitkä asiat eivät ole vaikutusvaltani piirissä, mistä voin päästää irti.

Hyvinvointimme peruspilareita ovat varmasti kaikille tutut uni ja palautuminen, ravinto ja liikunta. Tämä on ns. ”pyhä kolminaisuus”, josta kaikki varmasti tietävät todella paljon, mutta jossa edelleen on yleensä parannettavaa.  Ydinjuttu monesti onkin juuri se, että tiedämme kyllä, että meidän tulisi nukkua riittävästi ja palautua, syödä terveellisesti ja säännöllisesti sekä liikkua monipuolisesti. Käytännön toteutus voikin sitten olla toinen juttu. Pääset varmasti kiinni miltä tuntuisi se olotila, kun olet nukkunut hyvin, syönyt säännöllisesti ja monipuolisesti sekä harrastanut jollakin tavalla liikuntaa, vaikkapa hyötyliikunnan merkeissä. Fiilis on loistava, eteenpäin vievä voima, jolla kohtaat arjen ilot ja haasteet rauhallisin mielin. Tätä lisää eikö?

Jos kysyisin sinulta millaisia sinun työpäiväsi ovat, mitä kertoisit minulle? Onko työpäivän jälkeen fiilis kuin olisi tehnyt peräkkäin eri urheilusuorituksia ilman taukoja? Juossut ensin 100 metrin matkan, siirtynyt hyppäämään pituutta, aloittanut 1500 metrin juoksun, mutta siirtynytkin kesken kaiken keihäänheittopaikalle. Vai ovatko työpäiväsi pääasiassa suunniteltuja, taukoja sisältäviä kokonaisuuksia, jotka kestävät suunnitelmien muutoksetkin. Kumpi on lähempänä totuutta sinun työpäivästäsi? Jos tunnistat työpäivässäsi olevan piirteitä ensimmäisestä vaihtoehdosta, niin mitä luulet, olisiko syytä lähteä tekemään jotain muutoksia? Ehdottomasti kyllä. Tuolla tavalla tehdä töitä takaat itsellesi enemmin tai myöhemmin paikan niiden 25% joukossa suomalaisista, jotka kärsivät työuupumuksesta.

No entäpä vapaa-ajalla…miten tuet palautumistasi työajan ulkopuolella? Mitkä jutut ovat juuri sinulle sellaisia, että rentoudu, koet hallinnan tunnetta ja ennen kaikkea teet sitä mitä itse haluat. Voit haastaa itseäsi erilaisten harrastusten parissa ja viettää aikaasi niiden ihmisten kanssa, jotka tuottavat sinulle hyvää oloa. Hyvin olennainen tekijä hyvinvointisi kannalta on myös se, miten työsi ja vapaa-aikasi on tasapainossa suhteessa toisiinsa. Ottaako jompikumpi enemmän hallintaa ja jos näin on, onko se ok näin? Ellei ole, niin mitä muutoksia olisi mahdollista lähteä toteuttamaan?

Lukiessasi tätä tekstiä olet saattanut jo monessakin kohdassa todeta, että ”juu, juu, mä tiedän ton kaiken, mutta miten saan vietyä sen käytäntöön”! Näinhän se onkin, tietoa meillä on kyllä, mutta toteutuspuoli ajoittain vähän ontuu. Silloin pääsemmekin asian ytimeen…. miten työskentelet omien ajatustesi ja tunteidesi kanssa, jotta tuet motivaatiotasi ja toteutat sellaisia tekoja, jotka synkkaavat omien arvojesi ja sinulle tärkeiden asioiden kanssa. Nämä ovat mielen erilaisia taitoja, jotka ovat onneksi opeteltavissa olevia, mutta toki harjoittelua vaativia.

Hengästyttääkö? Tuliko olo, että tämän kaiken pitäisi olla kunnossa, jotta voin voida hyvin. Ei hätää.  Kaikkea ei todellakaan tarvitse laittaa heti kuntoon. Tärkeintä on ensimmäiseksi se, että pysähdy hetkeksi tarkastelemaan sitä mitä sinulle kuuluu, miten voit. Miten sinulla menee eri elämän osa-alueilla. Huomaa ne jutut, jotka tukevat hyvinvointiasi ja jatka samaan malliin. Vahvista niiden toteuttamista. Havaitse myös ne alueet, joihin et tällä hetkellä ole tyytyväinen. Tunnistamisen jälkeen lähde miettimään mistä osa-alueesta lähdet liikkeelle ja tee jotain pienen pieniä muutoksia. Hanki itsellesi rohkeasti myös ulkopuolista sparrausta, tukea ja valmennusta muutosprojektisi vahvistamiseksi. Tätäkään juttua ei tarvitse tehdä yksin!

Miia Metsänen, työterveyspsykologi, FT, työhyvinvointivalmentaja, johdon työnohjaaja MasterCSLE, Firstbeat valmentaja, Luotain Consulting Oy.

Miia järjestää Luotaimessa yrityksille räätälöityjen työhyvinvointivalmennusten lisäksi myös avoimia työhyvinvointi valmennuksia, jotka sopivat jokaiselle. Valmennuksessa keskityt hyvinvointiisi ja saat avaimia ja tukea oman hyvinvointisi parantamiseksi ja tukemiseksi. Lähde mukaan! Tutustu tästä ohjemaan lisää

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkisto