fbpx

Hyvä fiilis -parhaat tulokset

elo 17, 2012 | Blogi

Iloa työhön  

Hyvällä fiiliksellä, ilolla ja innostuksella on mieletön merkitys, siihen mitä ihminen saa työssään aikaan. Siksi siihen kannattaa myös satsata. Apua on kyllä saatavilla.

Voit hankkia keskusteluapua työnohjaajalta. Moni toivoo aikaa omalta esimieheltä. Toiselle erityisen tärkeää on työtoverisuhteet –tunne, että tykätään ja että on hyvä yhteyden tunne muihin. Joskus kuitenkin on hetkiä, että tarvitsee muistuttaa itseään miksi olikaan tekemässä, sitä mitä oli tekemässä.

Suomi elää innostuksesta, rohkeudesta ja siitä, että omaan ja toisen tekemiseen uskotaan. Toisen ääripään ilmiö tähän liittyen on työuupumus. Pahimmillaan työkykyisyys laske kuin lehmän häntä: ammatillinen itsetunto heikkenee ja hallinnan tunne katoaa, on jatkuvasti väsynyt ja ärtyisä –silloin ei ole hyvää fiilistä itsellä ja paljon tulee vaikuttaneeksi myös työtoverin fiiliksiin. Elämässä on muutakin työ ja ei ole mukava jos myös muu elämä kärsii.

Työuupumus lyhentää elinikää

Työssäjaksamisen kanssa kamppailu ei ole terveydellemme eduksi. Juuri julkaistun Työterveyslaitoksen ja Helsingin yliopiston yhteisen tutkimuksen mukaan (Iiris Hovatta ja Kirsi Ahola, 2012) työuupumus lyhentää telomeerejä. Kromosomien päät, joita kutsutaan telomeereiksi, lyhenevät jokaisen solun jakautumisen yhteydessä ja normaalitilanteessa telomeerien lyhentyminen onkin täysin luonnollinen ikääntymiseen liittyvä ihmisen ominaisuus. Lue lisää tästä julkaistusta tutkimuksesta: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22808115

Kuka on vastuussa omasta hyvästä fiiliksestä?

Hyvään fiilikseen työyhteisössä vaikuttavat kaikki sen jäsenet. Työn merkityksellisyyden alleviivaus, vaikuttamisen mahdollisuudet ja kokemus, että olen hyvä tässä ja haluan ja voin kehittyä lisää, antaa paljon motivaatiota, innostusta ja iloa.

Valmentava johtajuus innostaa

Minut saa innostuneeksi ja erityisen iloiseksi Luotaimen uusi valmentavan johtajuuden ydintaidot 270° kysely ja prosessi, jolla työyhteisöjä esimiehineen voidaan tukea hyvällä tavalla innostavaan työhön. Kyselyllä mitataan ja kysytään esimieheltä itseltään, hänen esimieheltään ja arvioitavan esimiehen alaisilta mitä he toivoisivat esimiehen valmentavan johtamisen taidoilta positiivisessa ja ratkaisukeskeisessä hengessä. Kysely ohjaa konkreettisiin vinkkeihin ja ehdotuksiin.

Valmentavan johtamisen ydintaidot -kyselyn on kehittänyt: Valtiokonttori, Finsight Oy:n, Moodment sekä Helsingin yliopiston koulutus ja -kehittämiskeskus Palmenian asiantuntijat. Luotain Consulting Oy on toiminut ja toimii kyselyn teknisenä kehittäjänä ja tuottaa kyselyä ja valmennusta nykyään yhteistyössä Moodment:n asiantuntijoiden kanssa. Lue lisää valmentajan johtajuuden ydintaidot arvioinnista.

Olen koostanut aikamoisen määrän esimiesarviointeja ja saanut lukea esimiehille arvokkaita vinkkejä siitä, mikä tekee johtamisesta eri toimijoiden mielestä hyvää, työntekijän työstä helpompaa ja kuinka oma esimies voi auttaa työntekijäänsä suoriutumaan työstä ja iloitsemaan siitä.  Tuloksissa nousee esiin esim., että Ihmiset odottavat esimieheltään kuuntelemista ja mahdollisuuksia osallistua päätöksentekoon. Työntekijät myös usein odottavat tukea esimieheltään, jotta voisivat vankistua omassa asiantuntijuudessaan. Oman asiantuntemuksen monipuolinen käyttäminen ja osallistumismahdollisuudet päätöksentekoon motivoi ja saa työn tuntumaan mielekkäältä. Tuolloin kun usein saa myös haastaa osaamistaan, oppia uutta ja se jos mikä, saa aikaan hyvää fiilistä!

Hyviä fiiliksiä työhön!

Pia Vilanen, ratkaisukeskeinen työnohjaaja, Työyhteisö- ja esimiesvalmentaja

Toimitusjohtaja, Luotain Consulting Oy

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkisto