Reilusti ja arvostavasti myös hankalissa tilanteissa
Työyhteisönä kehittymiseen kuuluu myös hankalia aikoja, erimielisyyksiä ja yhteisen suunnan etsimistä ihan samoin kuin elämään ylipäätään. Niitä on turha pelätä liiaksi. Ei myöskään ole olemassa työyhteisöä, jossa kukaan ei koskaan tekisi virheitä tai kukaan ei koskaan loukkaantuisi toisen sanomisista.
Työyhteisöissä ongelmia syntyy silloin, kun huolta tai erimielisyyttä aiheuttavista asioista ei puhuta avoimesti tilanteiden tullessa eteen. Joskus työyhteisöissä ei ole rohkeutta käsitellä pulmallista tilannetta suoraan, vaan sitä yritetään ratkaista hoitamalla jotakin toista, asiaan löyhästi liittyvää asiaa ja toivotaan, että varsinainen korjattava asia tulee sivutuotteena ratkaistuksi. Terveen työyhteisön tunnistaa siitä, että uskalletaan tarttua hankaliinkin asioihin ja puhua niistä avoimesti ja kärjistämättä. Hyvä johtaja on reilu ja johdonmukainen ja ottaa puheeksi asian kuin asian.
Apua työyhteisön kehittämisestä
Luotaimessa teemme paljon erilaista työyhteisön kehittämistyötä, myös ristiriitojen, johtamisen ongelmien tai työyhteisöä kuohuttavien asioiden selvittelyä. Avaimenamme näissä tilanteissa on ratkaisukeskeinen ote, kuulluksi tulemisen tukeminen sekä yhteistyön tukeminen.
Ratkaisukeskeinen ote työyhteisöjen kehittämisessä tarkoittaa, että kuunnellaan työyhteisön huolta ja toiveita ja mietitään sitten yhdessä, mitä asialle voidaan tehdä. Hankalistakin asioista puhuessa katsotaan kohti tulevaisuutta, mahdollisuuksia ja tehdään työtä eri osapuolia kunnioittavalla ja arvostavalla tavalla.
Kun työyhteisöä kohtaa pulma, jonka selvittely alkaa viedä liikaa aikaa ja voimavaroja, kannattaa hankkia ulkopuolista apua työyhteisön kehittämiseen. Paljon apua voi saada myös tiedon ja taidon hankkimisesta, esimerkiksi Luotaimen avoimilta kursseilta ja valmennuksista.
Työyhteisön ongelmia voi ennaltaehkäistä mm. näin:
- kaikki kantavat vastuuta hyvästä ilmapiiristä, reiluudesta ja avoimuudesta
- työyhteisössä ei ole klikkejä, vaan asioista puhutaan koko porukan kesken
- asioista saa olla eri mieltä, niitä saa pohtia ja punnita, mutta päätöksiin sitoudutaan
- ongelmia ei henkilöidä, vaan puhutaan asioista ja pysytään ”työn maailmassa”
- pelisäännöt eri tilanteita varten on mietitty ennalta
- johtajuus on reilua ja johdonmukaista
- työyhteisön tavoitteet ovat selvillä
- jokaisen työtä arvostetaan osana kokonaisuutta
Pia Vilanen, toimitusjohtaja, , ratkaisukeskeinen työnohjaaja STOry, johdon työnohjaaja Master CSLE®, mindfulness -ohjaaja Luotain Consulting Oy
0 kommenttia