fbpx

Armoton aika

marras 10, 2021 | Blogi

Tiimien ja työyhteisöjen valmennuksissa ja työnohjauksissa nousee toistuvasti esille aika, sen riittämättömyys ja kiireen tunne. Mikään uusi asia ei toki ole kyseessä ja syitä on monia. Tämän myötä jäin pohtimaan ajan olemusta ylipäänsä. ”Aika on niin julma, se matelee, juuri silloin, kun se saisi kiiruhtaa”. Kun taas toisaalta ”Kuka voisi kellot seisauttaa ja ajan pysäyttää, kun maailma antaa kaikkein parastaan?”

Ajan tuntu kytkeytyy flow-tuntemukseen, joka syntyy, kun teemme itselle merkityksellistä ja tärkeää – tuolloin ajantaju katoaa. Yhdistän flow-tuntemuksen osaksi motivaatiota, eli meidän jokaisen perustarpeita. Kun saamme toteuttaa perustarpeita, niitä tekijöitä, jotka meitä sisäisesti ’ajavat’ on flown syntyminen todennäköisempää. Kiintoisaa on, että samaa työtä kohtaan voimme tuntea paloa ja mielenkiintoa hyvinkin erilaisista syistä. Nuo syyt meidän jokaisen olisi hyvä löytää itsestämme.

Omiin perustarpeisiin tutustuminen ja sen kautta työn merkityksellisyyden löytyminen voi saada armottoman ajan riittämään edes hieman paremmin ja synnyttämään flow-tuntemuksia, joiden avulla kiire ei lannista. 


Jos haluat tietää, mikä sinua oikeasti motivoi, on Reiss Motivaatioprofiili oiva tapa selvittää se. RMP-itsearviointi antaa kattavan kuvan ihmisen koko motivaatio- ja perustarverakenteesta. Ihmistä ei tyypitellä, eikä hänen motivaatiotaan yksinkertaisteta vain muutamiin perustarpeisiin. RMP-arvioinnin tuloksia voidaan hyödyntää hyvin monipuolisesti mm. johtamisessa, työnkuvan suunnittelussa, motivoivien tavoitteiden asettamisessa, sitouttamisessa, tai työhyvinvoinnin vahvistamisessa ja elämänhallinnan parantamisessa. Reiss Motivaatioprofiilia eli RMP:tä voidaan hyödyntää myös työyhteisöjen tiimien kehittämisessä ja valmennuksissa. Tiimiprofiilien käyttökohteita ovat esimerkiksi ’omien ’sokeiden pisteiden’ tunnistaminen, luottamuksen, yhteistoiminnan ja vuorovaikutuksen parantaminen, uuden tiimin rakentaminen, roolitus ja tehtävänjako, konfliktien estäminen ja ratkaiseminen, sekä muutoksen johtaminen.  

Kursiivit lainaukset Suurlähettiläiden Kuka pysäyttäisi kellot laulusta.

PS. Luettuasi tämän sait todennäköisesti lainauksista itsellesi ’korvamadon’ – ole hyvä 😀

Kirjoittanut: Maiju Tolvila, HM, Ratkaisukeskeinen työnohjaaja STOry ja coach (Solution Focused Coach), sertifioitu RMP Motivaatio- ja tiimivalmentaja, pedagoginen pätevyys. Maijulla on hyvä osaaminen mm. organisaatioiden muutosprosesseista ja motivaatioon liittyvistä yksilö- ja ryhmävalmennuksista. Muutos on Maijun mielestä uuden kokeilua, jos ei kokeile ja yritä – ei voi tietää. Motivaatio kytkeytyy hänen mukaansa vahvasti myös toimeenpanon taitoon. Valmennus- ja koulutuskokemusta laajasti eri toimialoilta ja julkiselta sektorilta. Maijulla on pitkä käytännön työkokemus sekä asiantuntijana että esihenkilönä ja johtoryhmän jäsenenä lähinnä vakuutusalalta, sekä liiketoiminnasta että HR-tehtävistä. Maijun mottoja ovat on – ”kuuntele, ymmärrä, auta ratkaisemaan”.ja ”muutos on kokeilua”. 

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkisto