fbpx

Kannattaako työhyvinvointiin satsata?

loka 14, 2010 | Blogi

Esimiesten kiinnostus työntekijöiden terveyttä ja hyvinvointia kohtaan on lisääntynyt

Työ ja terveys Suomessa 2009  tutkimuksen mukaan esimiesten kiinnostus työtekijöiden terveyttä ja hyvinvointia kohtaan näyttää hieman lisääntyneen. Myös ilmapiirikyselyjä ja työyhteisöjen kehittämishankkeita toteutetaan varsin vilkkaasti.

Tulos ilahduttaa työnohjaajaa. Työelämä on muuttunut hurjan paljon viimeisten vuosikymmenten aikana: tietomäärä on lisääntynyt, teknologia kehittynyt ja työn tuottavuuden vaatimukset kasvaneet  -ihmisen inhimilliset omainaisuudet ovat kuitenkin edelleen samanlaiset kun ennenkin. Työn tuottavuus onkin yhä enemmän kiinni ihmisen henkisestä hyvinvoinnista, kapasiteetista, jolla ihminen käyttää tietojaan ja taitojaan tehokkaasti, asettaa tavoitteita, työskentelee suunnitelmallisesti ja tekee hyvää yhteistyötä kaiken tyyppisten ihmisten kanssa.

Työn laatu on jokaisen vastuulla

Työn laadukas tekeminen on jokaisen toimijan vastuulla. Jouni Backmania lainaten laatuajattelu ”ei ole rikkaan ylellisyyttä, vaan köyhän välttämättömyys” . Työhyvinvointi työ on itseasiassa erittäin tehokas tapa lisätä laadukasta työtä. Esimerkiksi työnohjaustutkimusten vaikuttavuustarkastelu osoittaa selvästi työnohjauksen vaikutukset ohjattavan työn laatuun, ammatti-identiteetin vahvistumiseen ja selkiintymiseen sekä työyhteisöjen toiminnan parantumiseen (2005, Marita Paunonen-Ilmonen, työnohjaus toiminnan laadunhallinnan varmistaja).

Myös kovilla mittareilla mitattuna satsaus työkykyyn ja työhyvinvointiin kannattaa

Edelleen työ ja terveys Suomessa 2009 teoksen mukaan 2000-luvun työelämän kehittämistyön kokemukset osoittavat, että työkykyä ja työhyvinvointia voidaan parantaa siten, että toimet näkyvät kovillakin mittareilla mitattuna: yritysten tapaturmat vähenevät, työhyvinvointi -investoinnit vähentävät poissaoloja ja tuottavuus paranee.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkisto