Henkilöstökyselyllä ja kehityskeskusteluilla kasvattamaan työn imua
Kun yrityksen tai organisaation toiminta on tuottavaa, työntekijät voivat hyvin ja ilmapiirikin on innovatiivinen, ovat asiat hyvällä mallilla. Että näin olisi, tarvitaan innostunutta ja työlleen omistautunutta henkilökuntaa – siis työn imua.
Työn imun taustalla on laajalti kansainvälistä tutkimusta. Tutkimuksen kärkihahmoina ovat työn imun käsitteen kehittäjä hollantilainen professori Wilmar Schaufeli sekä Jari Hakanen Suomesta.
Työntekijöiden kokemalla työn imulla on selvästikin hyötyä yritystoiminnalle parantuneen tuloksen muodossa. Esimerkiksi suomalaisten kunnallisten hammaslääkärien tuottavuus ja palkkataso olivat paremmat korkeampaa työn imua ilmaisseilla kuin muilla (Hakanen & Koivusilta 2014). Myös työntekijät hyötyvät. Kun työn tekeminen innostaa, myös työtyytyväisyyden ja terveyden mittarit osoittavat parempia lukemia.
Energiaa antavia ja työn imua kasvattavia asioita ovat työhön liittyvät ja henkilön voimavarat. Esimerkiksi opettajien työssä suoriutumista ja vaativista oppilastilanteista selviytymistä paransivat esimiehen tuki, hyvä ilmapiiri ja arvostus (Bakker ym. 2007).
Luotaimen tuore henkilöstökysely on laadittu kartoittamaan työn imun kannalta olennaisia voimavaratekijöitä työpaikalla. Kysely antaa siten myös selkeän välineen tehdä parannuksia tarpeen tullen.
Työn ohella toisena voimavaralähteenä on kunkin työntekijän oma panos. Olemme Luotaimessa laatineet kehityskeskustelumallin, jossa huomio kiinnitetään työnteon edellytyksiä ja työn intoa ylläpitäviin asioihin. Näkökulma poikkeaa siten perinteisestä suorituksen arviointia painottavasta kehityskeskustelukäytännöstä. Luotaimen kehityskeskustelumalli korostaa esimiehen ja työntekijän vuoropuhelua ja positiivisia voimavaratekijöitä kuten yksilöllinen työn mielekkyys, omasta työhyvinvoinnista huolehtiminen ja työn ja vapaa-ajan yhteensovittaminen.
Lue lisää
Marjut Wallenius, psykologian tohtori, tutkija, henkilöstötutkimusten asiantuntija, Luotain Consulting Oy
0 kommenttia