fbpx

Soudetaan samaan suuntaan

maalis 31, 2014 | Blogi

Yhteiset tavoitteetOsaatteko työyhteisönä rakentaa yhteisiä tavoitteita? Vai onko jokaisella oma agendansa ajettavaksi? Työyhteisön arki sujuu ja työ on tuloksellisempaa, kun tavoitteet on määritelty yhdessä ja jokainen on ymmärtänyt, mitä ne omalta osalta tarkoittavat.

Tavoitteen määrittelyyn käytetään usein liian vähän aikaa, sillä ihmiset ovat innokkaita hyppäämään suoraan toteuttamisvaiheeseen. Mitä enemmän työyhteisössä on väkeä, sitä huolellisemmin tavoitteet kannattaa määritellä – näin itse työ helpottuu huomattavasti. Lisäksi kannattaisi aina käydä lävitse, miten itse kukin on asian ymmärtänyt ja mikä on kunkin oma osuus toteuttamisvaiheessa.

Innostavalta kuulostava toteutuu paremmin

Tavoitteen määrittelyssä kannattaa miettiä sitä, että tavoite ei olisi liian paperinmakuinen vaan oikeasti puhutteleva ja kiinnostava työyhteisölle. Virallisesti määritellyt tavoitteet voivat kuulostaa ihan joltakin muulta kuin mitä työyhteisö kokee päivittäin tekevänsä. Jos virallisen kuuloinen tavoite joudutaan jättämään voimaan, kannattaa silti miettiä, mitä tavoite työyhteisölle käytännössä merkitsee. Miten ilmaistuna se kuulostaa siltä, että se on innostava ja merkityksellinen? Parhaimmiltaan tavoite kuulostaa ja tuntuu ”omalta” eikä vain ulkopäin tulleelta vaatimukselta. Usein organisaation reunaehdot sanelevat tavoitteiden isot linjat, mutta silti keskustelu on tarpeen – miten tästä saadaan meille tärkeä, oma tavoite, johon voidaan sitoutua?

Osallistavasti keskustellen

Parhaimmillaan keskustelu tavoitteesta on avointa eikä tyhmiä kysymyksiä ole. Jos yhteisössä on eriäviä näkemyksiä aiheesta, on hyvä, että ne tulevat tässä vaiheessa esiin, jotta niihin voidaan etsiä ratkaisua. Kun eriävät tavoitteet jäävät hiljaisesti voimaan, työn sujuvuus ja yhteistyö kärsivät. On tärkeää, että kaikki saavat ja uskaltavat osallistua keskusteluun. Tätä auttaa osallistava ote johdon taholta, avoimien kysymysten tuominen työyhteisön pohdittavaksi sekä esimerkiksi erilaiset pienryhmäpohdinnat – joskus oma näkemys tai askarruttava asia on helpompi jäsentää ja tuoda esiin ensin pienessä ryhmässä ja nostaa sitten vasta koko yhteisön keskusteltavaksi.

Hyviä kysymyksiä tavoitteen määrittelyyn:

–          Mitä haluamme tänä toimintakautena saavuttaa?

–          Johto odottaa meiltä ….. – miten voimme ottaa tavoitteen omaksemme ja sitoutua siihen?

–          Miten tavoite olisi meille innostava ja merkityksellinen?

–          Mitä tämä tavoite tarkoittaa jokaisen osalta?

–          Millaisia ovat välitavoitteet ja miten tavoitteen saavuttamista seurataan?

–          Miten juhlimme, kun saamme tavoitteen saavutettua?

Pia Vilanen, ratkaisukeskeinen työnohjaaja STOry ja johdon työnohjaaja MasterCSLE®, Mindfulness -ohjaaja, Toimitusjohtaja Luotain Consulting Oy

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkisto