Luottamus on inhimillisen kanssakäymisen ja toimivan vuorovaikutuksen elinehto.
Luottamus valaa ihmiseen uskoa omiin kykyihinsä, se luo uskoa siihen, että asiat järjestyy ja ongelmat, joita kohtaamme ovat ratkaistavissa.
Epäluottamus taas kyseenalaistaa taidot, kyvykkyyden ja mahdollisuudet.
Epäluottamus tuo tullessaan myös puolustautumisen tarpeen, joka saa aikaan kerrannaisvaikutuksiltaan paljon ikäviä asioita; yhteistyöstä tulee varauksellista, toisen tukeminen tai omien ideoiden ja/tai osaamisen vapaa jakaminen tyrehtyy ja ihminen ei sitoudu. Puolustuskannalla olevan ihmisen energiaa kuluu valtavasti muuhun kuin itse työhön työpaikalla.
Usko ja luota työntekijöidesi kykyihin
Hyvillä ja positiivisilla kokemuksilla on siis taipumusta tuottaa lisää hyviä ja positiivisia kokemuksia; ihmisen kokemus itsestään pidettynä ja pystyvänä kasvattaa itseluottamusta ja luottamusta toisiin ihmisiin, joka on omiaan tuottamaan taas uusia hyviä kokemuksia ja mahdollisuuksia ihan toisella tavalla kun huonompaan vuorovaikutukseen ajautuneella yksilöllä.
Auktoriteettiasemasta tehdyt määrittelyt vaikuttavat paljon siihen miten ihmiset näkevät itsensä, toisensa, työnsä ja mahdollisuutensa.
Ensimmäinen kysymykseni minulta sinulle olisikin:
Missä valossa sinä näet työntekijäsi?
Mikäli huomaat, että ainakaan kaikkien työntekijöidesi kohdalla valo ei ole se kirkkain ja heille edullisin, voisit kokeilla seuraavaa:
1) Terästäydy huomaamaan onnistumiset ja osaaminen, vaikka ihan pienetkin, jokaisen työntekijäsi kohdalta.
– pyri antamaan työntekijöillesi palautetta havaitsemistasi onnistumisista tai osaamisesta systemaattisesti. Mieti, mikä olisi paras tapa antaa palautetta kullekin sopivalla tavalla. Muista kuitenkin antaa palautetta vain kun havaitset aidosti kiitettävää, aitoa kiitettävää löytyy ihan varmasti.
2) Terästäydy kuuntelemaan määrittelyjä, jossa tiimisi tai työyhteisösi nähdään osaavana ja kyvykkäänä.
– pyri jakamaan ja kertomaan näitä positiivisia tarinoita systemaattisesti -yhteisen palaverin alussa, kahvihuoneessa, virallisissa- ja epävirallisissa puheissa. Näillä tarinoilla rakennat kuvaa työyhteisöstäsi siihen suuntaan, joka tukee kyvykkyyden rakentumista edelleen.
Seuraavalla kerralla kirjoitan sinulle vinkkejä myönteisen ajattelun lisäämiseen omassa esimiestyössäsi, käy kurkkaamassa.
Pia Vilanen, ratkaisukeskeinen työnohjaaja, Luotain Consulting Oy
0 kommenttia