fbpx

Kolmen minuutin hengähdystauko

maalis 5, 2020 | Yleinen

Työssä jaksamisen kannalta on tärkeää, että päivässä on tarpeeksi huokoisuutta, siis riittävästi taukoja.Pidätkö tarpeeksi taukoja oman työpäiväsi aikana? Ja mikä tärkeintä: käytätkö tauot tavalla, joka virkistää sinua parhaiten?

Tauon ei tarvitse olla pitkä, jotta se olisi palauttava ja virkistävä. Mikrotauot, maksimissaan muutaman minuutin irrottautumiset työstä, auttavat jaksamaan ja nopeuttavat myös palautumista työpäivän jälkeen, jos niitä pitää säännöllisesti. Jos päivässäsi ei ole tarpeeksi huokoisuutta, kyse ei välttämättä ole siitä, ettei tauolle olisi aikaa. Tauon mahdollisuus on vain huomattava, ja tauon pitämisestä on tehtävä tapa.

Seuraavanlaisen pienen tauon voit pitää missä vain, missä voit istua hetken rauhassa:

Käännä huomio sisäänpäin kehoon ja mieleen. Huomaa olosi juuri nyt: huomioi hetki kehon erilaisia tuntemuksia, ja huomaa myös millaisia ajatuksia ja tunteita tässä hetkessä liikkuu. Suhtaudu kokemukseesi ystävällisesti ja sallivasti: mitään ei tarvitse muuttaa. Huomaa vain, miten voit juuri nyt. Vie sitten huomio hengityksen tuntemuksiin kehossa. Tunne sisäänhengitys ja uloshengitys. Jos haluat hengittää hetken tavallista syvempään, voit tehdä niin, tai voit antaa hengityksen vain olla sellainen kuin se juuri nyt on.
Anna huomion sitten taas laajentua kattamaan koko kehosi ja mielesi. Lepää hetki vain istuen ja hengittäen, ja antaen kaiken olla niin kuin se on.

Tämä ns. Kolmen minuutin hengähdystauko on pieni mindfulness- eli tietoisuustaitoharjoitus. Tauolla on ikään kuin tiimalasin muoto: aluksi huomioit kokemustasi, kehoa ja mieltä kokonaisuutena. Sitten huomio kohdennetaan hetkeksi hengitykseen. Lopuksi huomion annetaan taas laajentua koko kehoon ja mieleen. Eri vaiheille voi antaa noin minuutin aikaa, tai tauon voi pitää juuri niin lyhyenä tai pitkänä kuin itselle sopii.
On mahdollista, että tällaisen pienen tauon jälkeen pystyt taas paremmin kokoamaan ajatuksesi ja keskittymään työhön hieman virkeämpänä. Tai ehkä huomaat, että tarvitset jotakin – kenties pientä liikettä, lasin vettä, välipalan tai raitista ilmaa.
Säännöllisesti tehtyinä nämä pienet tauot kehittävät tietoisuuttasi kehon viesteistä ja auttavat sinua huolehtimaan itsestäsi.

Mindfulness-kurssilla opettelemme monia vastaavanlaisia, arkeen sopivia tapoja pysähtyä hetkeksi ja tuoda levollisuutta päivään. Seuraava kurssi alkaa Luotaimessa 6.4. Katso tarkemmat tiedot tästä, ja tule mukaan!

 

Riitta Pesola, YTM, MBSR-ohjaaja, mindfulness-ohjaaja

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkisto