Esihenkilön työnohjaus
Esihenkilön työnohjaus
Esihenkilön työnohjaus voi olla sekä yksilöohjausta tai ryhmäohjausta. Tarkoituksena on tarkastella esihenkilön käytännön esihenkilö- tai johtamistyötä, sen tavoitteita ja kehityssuunnitelmia ja etsiä niihin toimivia ratkaisuja. Esihenkilötaidot, esihenkilön itsetuntemus, omaan asemaan kuuluvat vastuut ja valtuudet, perustehtävän kirkastaminen, työyhteisö- ja organisaatiokulttuuri, suhteet työntekijöihin ja omiin esihenkilöihin ovat mm. niitä asioita, joita ohjauksessa pohditaan.
Esihenkilön työnohjaus ja sen hyödyntäminen työuran eri vaiheissa
Uudet, juuri esihenkilönä aloittaneet saattavat kaivata työnohjaukselta tukea mm. oman roolinsa hahmottamiseen, siihen, mistä esihenkilön työrooli rakentuu ja miten omaa ammatti-identiteettiään esihenkilönä voi rakentaa ja vahvistaa. Pidempään esihenkilöinä toimineilla tarpeet ja odotukset voivat kohdistua esim. omaan johtamisparadigmaan, esihenkilönä kehittymiseen, oman roolin kirkastamiseen organisaation esihenkilö- ja johtamisjärjestelmässä tai hankalien ja haasteellisten tilanteiden hoitamiseen.
Kaikki esihenkilöt hyötyvät työnohjauksesta muutostilanteissa, kuormittavissa työyhteisötilanteissa, vuorovaikutuksen ja valmentavan johtamisen kehittämisessä. Esihenkilön toiminta, käyttäytyminen, vuorovaikutustaidot ja jaksaminen heijastuvat koko työyhteisön toimintaan. Esihenkilö saa työnohjauksesta vahvistusta ja ennaltaehkäisevää tukea voimavarojensa ylläpitämiseen, sekä pysähtymisen hetken, jossa ajatukset voivat selkiytyä. Ammattitaitoisen työnohjaajan ohjauksessa vaikeitakin asioita on turvallista pohtia ääneen luottamuksellisesti. Kokenut työnohjaaja oivalluttaa ja auttaa löytämään uusia ratkaisukeskeisiä tapoja kohdata erilaisia hyvinkin haastavia esihenkilötilanteita.
Arvioimme yhdessä tilaajan kanssa esihenkilön työnohjaussuunnitelmaa tehdessämme, olisiko työnohjaus hedelmällisempää toteuttaa yksilö- vai ryhmätyönohjauksena. Valinnassa vaikuttavat mm. organisaation ja esihenkilöiden tilanteet ja tarpeet, ja se kuinka monta esihenkilöä työyhteisössä työskentelee. Olemme mielellämme avuksi, kun pohdit esihenkilöiden työnohjauksen toteuttamista.
Esihenkilön työnohjaus ja sen hyödyt:
- esihenkilöiden ryhmätyönohjauksessa vertaistuen merkitys korostuu, on hyvä kuulla ja huomata, että muillakin esihenkilöillä on samankaltaisia kokemuksia ja ajatuksia kuin itsellä
- esihenkilöiden ryhmätyönohjauksessa haetaan vastauksia esihenkilötyössä esiin nouseviin haasteisiin
- esihenkilöiden työnohjaus lisää selvästi esihenkilöiden työhyvinvointia ja antaa mahdollisuuden tunnistaa omia vahvuuksia ja voimavarojaan
- esihenkilöiden työnohjaus vahvistaa ammatti-identiteettiä ja auttaa ohjattavaa kasvamaan esihenkilötehtävässä ja esihenkilötyön laatu paranee
- esihenkilön työnohjaus hyödyttää koko työyhteisöä
Luotaimen esihenkilön työnohjaus käytänteet
Toimimme koko maassa ja yli 20 työnohjaajaamme ovat kokeneita ja laajasti koulutettuja ratkaisu- ja voimavarakeskeisiä työnohjaajia ja johdon työnohjaajia.
Esihenkilön työnohjauskerrat kestävät tavallisesti 60-90 min/kerta ja ryhmätyönohjaukset useimmiten 1,5 tuntia kerrallaan. Frekvenssi suunnitellaan räätälöidysti, tyypillisesti tapaamiset ovat 4 viikon välein.
Työnohjauksesta tehdään kirjallinen sopimus, jonka kesto määritellään tarpeen mukaan. Ihmisen toiminnan ja käyttäytymisen pysyvät muutokset vaativat aikaa ja tästä syystä työnohjausprosessi kestää tavallisesti yli vuoden. Työnohjaussopimus kuitenkin yleensä tehdään vuodeksi kerrallaan. Tiettyyn rajattuun tarpeeseen liittyvä työnohjaus voi olla kestoltaan lyhytaikaisempaa.
Luotaimen työnohjaajat ja johdon työnohjaajat ovat laajasti koulutettuja ja heillä on kaikilla takanaan esihenkilö- ja johtamiskokemusta itsellään sekä runsaasti esihenkilöiden ja johdon työnohjauskokemusta.
Teemme myös yksilö-, ryhmä- ja työyhteisötyönohjausta sekä työyhteisösovitteluja.
Ota yhteyttä ja kysy lisää alla olevalla lomakkeella. Olemme mielellämme sinulle avuksi.